Emeklinin 6 çeyreği kayıp!




Tarih: 5 Şubat 2026 Perşembe 17:31

MERVE KANKAN

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek; “6 çeyrek altın bizden alınarak dolar milyarderlerinin cebine aktarıldı. Günümüzde 8 çeyrek 80 bin TL ederken bize reva gördüğünüz 20 bin TL. Bizim gelirimizden kırptıklarınız toz olup buhar olup dolar milyarderlerinin cebine doldu. Biz bu politikaları kabul etmiyoruz. Kayıplarımızı geri alana kadar da durmadan mücadele edeceğiz” dedi.

 

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, Mersin Mezitli bankalar durağında TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları ve emeklilerin içinde bulunduğu ekonomik koşullara ilişkin açıklama yaptı. Kurt, TÜİK’in enflasyon verilerinin ücret artışlarını baskılamak için kullanıldığını belirterek, emekli maaşlarının eridiğini, bayram ikramiyelerinin sadaka olmadığını ve kayıplar geri alınana kadar mücadelenin süreceğini söyledi.

“BİR AY ARAYLA AÇIKLANAN ENFLASYON RAKAMLARI TESADÜF DEĞİL”

TÜİK’in 2026 yılı Ocak ayı enflasyonunu yüzde 4,84 olarak açıkladığını hatırlatan Hüseyin Kurt, buna karşın 2025 yılı Aralık ayı enflasyonunun sadece yüzde 0,89 olarak duyurulmasına tepki gösterdi. Kurt, bu farkın tesadüf olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “İşçilerin, memurların ve emeklilerin maaş artışları TÜİK verilerine göre hesaplanıyor. Enflasyon yıl sonunda baskılanıyor, zamlar düşük tutuluyor. Yeni yılla birlikte ise yüksek enflasyon açıklanarak alım gücümüz bir kez daha gasp ediliyor. TÜİK bilimsel değil, iktidarın ihtiyaçlarına göre ısmarlama sonuçlar açıklıyor. Her insanın yaşayacağı süresi sınırlı tek bir ömrü varken, tam 23 yıldır güzel günlere az kaldı masalı anlatıyorsunuz. Güzel günler 23 yıldır hep sizin için var; emekçilere ise 23 yıldır bitmeyen ama artan yoksul günler var. İktidarda geçirdiğiniz her yıl emekliler için bir öncekinden daha da kötü oldu.” diye konuştu.

“6 ÇEYREK ALTIN BİZDEN ALINARAK DOLAR MİLYARDERLERİNİN CEBİNE AKTARILDI”

Emeklilerin kayıplarını rakamlarla ortaya koyan Kurt, “Emeklilerin sayıca en büyük kısmını eskiden SSK’lı olarak ayrı değerlendirilen, şimdi SGK bünyesindeki 4/ a’lılar oluşturur. 2002 yılı Aralık ayında 4/ a’lıların en düşük aylığı 257 TL idi.Asgari ücret 184 TL idi.Yani emekli aylığı asgari ücretten yüzde 40 fazlaydı. Bugüne uyarladığımızda 28 bin 75 TL’nin yüzde 40 fazlası 39 bin 305 TL eder. Bu hesaptan yola çıkarak, CHP'nin asgari ücretin 39 bin liraya, en düşük emekli aylığının da asgari ücrete yükseltilmesi önerisini ilk adım olarak ve geçici kaydıyla destekliyoruz. Geçici olmalıdır çünkü, asgari yaşam insan onuruyla bağdaşmaz. Yoksulluğu değil varlığı paylaşmak her emeklinin emekçinin yurttaşın ana sütü gibi hakkıdır.  Başka bir hesapla, 2002 yılından önce de Neo-Liberal politikalar uygulanmasına rağmen en düşük emekli aylığı  8 çeyrek altın ediyordu. Şimdi ise aynı düzeydeki emekli maaşı ile 2 çeyrek altın dahi alınamıyor. 6 çeyrek altın bizden alınarak dolar milyarderlerinin cebine aktarıldı. Günümüzde 8 çeyrek 80 bin TL ederken bize reva gördüğünüz 20 bin TL. Bizim gelirimizden kırptıklarınız toz olup buhar olup dolar milyarderlerinin cebine doldu. Biz bu politikaları kabul etmiyoruz. Kayıplarımızı geri alana kadar da durmadan mücadele edeceğiz.” dedi

“EMEKLİ SİSTEMİNİ İKTİDARINIZDA BOZDUĞUNUZ 2002 ÖNCESİ AYARLARINA DÖNDÜRÜN”

Bayram ikramiyelerinin yılda dört kez ve bir aylık tutarında verilmesi gerektiğini belirten Kurt, “İkramiye sadaka veya harçlık değildir, aylıktan düşük ikramiye olmaz. İktidara uyarımızdır, bozduğunuz emekli sistemi artık yama tutmuyor, en düşük emekli aylığına yüzde 18,5 artış yaparak 20 bin liraya çıkarmanız, derde deva olmaz. Diğer emeklilere bunun altında sadece yüzde 12,19 artış yapmanızı, memurlara yıllardır yasa gereği olmasına rağmen ödemediğiniz seyyanen zamları emekli unutmaz. Hızla bu yanlışınızdan dönün, Emekli sistemini hiç olmazsa sizin iktidarınızda bozduğunuz 2002 öncesi ayarlarına döndürün. Uyguladığınız vahşi neo liberal politikalarla, emeklileri otogarların koridorlarında , ucuz ve insan sağlığına uymayan  yerlerde barınmaya mahkum ettiniz. Evi olmayan emeklilere kira yardımı yapılsın. Dul ve yetim aylıkları ile 65 yaş üstü vatandaşların aylıkları da insanca yaşanacak düzeye çıkarılsın.” Kurt açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Buradan mevcut iktidara bir daha sesleniyoruz. Sefalete sürüklediğiniz emeklileri görün. Zaman geçirmeksizin hemen zam yaparak insanca yaşamımızı sağlayın. Karar sizin, bizim kararımız mücadeledir, sokaklardır. Bizden aldığınızı, yani hakkımızı geri alana kadar mücadelemiz artarak sürecektir.”

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA