ÇİFTÇİNİN ZOR KIŞI




Tarih: 16 Şubat 2026 Pazartesi 16:48


Kuraklık endişesiyle başlayan sezonda bu kez sellerle mücadele eden üretici, artan maliyetler ve düşük fiyatlar arasında ayakta kalmaya çalışıyor.

Sağanak vurdu, toprak doydu, çiftçi yoruldu, mahsul yerde kaldı

 

RAZİYE ERDEN YILDIRIM

 

Uzmanlar, yağışlar öncesinde kuraklık tehlikesine dikkat çekerek su tüketiminde tasarruf çağrısında bulundu. Kuraklıktan endişe eden çiftçi ise bu kez art arda yaşanan sellerle adeta sınandı. Sağanakla birlikte toprak suya doydu, yağışı kabul etmeyen dereler taştı, bahçe yolları zarar gördü, dalındaki meyveler hasar aldı. Üretici, neye sevinip neye üzüleceğini bilemez hale geldi.

 

“KADERSİZ ÇİFTÇİNİN HALİ NE OLACAK”

Değirmençay Mahallesi’nde yaşayan narenciye üreticisi, son sel felaketinin ardından yaşadıklarını kayda alarak sosyal medya hesabında paylaştı. Ulaştığımız Mehmet Ballı, şunları söyledi:

“Köylünün vaziyeti hiç mi yolunda gitmeyecek? Bilemiyorum. Ne kadar kaliteli yetiştirirsen yetiştir. Emek harcarsan harca. Ama bir de para etmeyip de satamayınca dalında bekletiyorsun. Aşırı yağmurlar vesaire derken, piyasa yok derken bu kadersiz çiftçinin hali ne olacak bilmiyorum. Meyveler kararmış, çürümüş, kalite var ama para etmeyince, satamayınca köylü hep üzgün. Hep kötü duruma düşüyor. Bir kazanç sağlayamadan sezonu yine bir başka bir sezona bir dahaki sezona diyerekten hep umut bağlayarak geçiyor ömür. Türk çiftçisini Allah'ım korusun.”

 

“TARIM VE ÇİFTÇİLİK BİTME NOKTASINA GELDİ”

Değirmençay Mahallesi Muhtarı Rıdvan Işık ise tarımın ve çiftçiliğin geldiği noktanın içler acısı olduğunu belirterek, şunları söyledi:  “Değirmençay ve diğer tüm kırsal mahallelerde tarımın, çiftçiliğin geldiği nokta içler acısı. 1992 doğumluyum. Değirmençay’da doğdum, büyüdüm ve hâlâ burada yaşamaya devam ediyorum. Geçim kaynağımız olan narenciye yıllardır hak ettiği değeri bulamıyor, adeta üç kilosu bir ekmek parasına satılıyor. Tarımın ve çiftçiliğin bitme noktasına geldiği bir dönemi yaşıyoruz. Gübreye yetişemiyoruz, işçilik maliyetini karşılayamıyoruz. Buradan 1 liraya çıkan ürünün pazarda 50-100 liraya satıldığını görüyoruz. Üreten hiçbir zaman kazanamıyor bu sadece bugünün değil, çocukluğumdan beri süregelen bir sorun. Bugün pazarda yüksek fiyatla satılan meyvelerin kalitesine baktığımızda, bu seviyede ürünleri artık tarlalarda görmek zorlaştı. Çünkü zarar eden çiftçi üretimi sürdüremiyor. Gübreyi uygun fiyatla alabilsek, ilacı daha ulaşılabilir hâlde kullanabilsek, mazotu daha makul fiyatlarla temin edebilsek belki ayakta kalabiliriz. Köyde tarımsal üretim yapan herkesin kullandığı araç gereç mazotla çalışıyor, gübrelemede de, ilaçlamada da mazot tüketiliyor. Çiftçi gerçekten çok zor durumda. Artık ‘Allah yardımcınız olsun’ demekten başka söz bulamıyoruz.”


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA