Tarım sektörü için ‘İmdat’ çığlığı




Tarih: 3 Nisan 2026 Cuma 16:55


Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, tarımsal üretimde yaşanan krizin boyutlarını gözler önüne seren sert bir açıklama yaptı. Doğal afetler, artan girdi maliyetleri ve mevcut destekleme modelinin yetersizliğine dikkat çeken Yılmaz,

RAZİYE ERDEN YILDIRIM

Tarımın kalbi Mersin’de üreticiler, 2026 yılıyla birlikte derinleşen ekonomik dar boğaz ve doğa olaylarıyla mücadele ediyor. Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, kentteki tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin tehlikede olduğunu belirterek, hükümete ve ilgili bakanlıklara acil destek çağrısı yaptı. Yılmaz, “Son zamanlarda kentimizde doğal afetlerden kaynaklı üretim rekoltemizin ciddi manada düşmesi, aynı zamanda market raflarında tarım ürünlerimizin yüksek fiyatlarla satışa sunulmasından duyduğumuz memnuniyetsizliği ifade etmek isteriz. Bu sebeple devletimizin özellikle doğal afetlerden zarar gören ve bütün çiftçilerimize üretimlerin sürdürülebilir olması için, başta akaryakıt olmak üzere üretim maliyetlerimizin ilgili bakanlık tarafından düşürülmesi ve desteklenmesi talebimizi bir kez daha yinelemek istiyoruz” dedi.

GİRDİ MALİYETLERİ ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR

2026 yılı itibariyle tarımsal üretimin en temel girdilerinde ciddi artışlar yaşanmıştır. İlaç fiyatları yaklaşık yüzde 20, gübre fiyatları ise yüzde 40 seviyelerinde yükselmiştir. Bununla birlikte, akaryakıt fiyatları da üreticimizin belini büken bir diğer unsur olarak her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bugün geldiğimiz noktada akaryakıt, üretimin sürdürülebilirliği açısından en kritik maliyet kalemlerinden biri haline gelmiştir. Tüm bu artışlar yalnızca rakamlardan ibaret değildir. Bu durum, doğrudan üreticimizin tarlasına, emeğine ve geleceğine yansımaktadır. Zaten son dönemde yaşanan doğal afetler ve piyasa dalgalanmaları nedeniyle ciddi kayıplar yaşayan çiftçimiz, artık üretime devam edebilmek için ürününü daha yüksek maliyetle üretmek zorunda kalmaktadır. Bu da kaçınılmaz olarak şu sonucu doğurur: Üretici ürününü daha yüksek fiyata satmak zorunda kalır, tüketici ise aynı ürüne çok daha pahalıya ulaşır. Yani bu tablo, hem üreteni hem de tüketeni doğrudan olumsuz etkilemektedir” ifadelerini kullandı.

“TARIM SADECE ÜRETİCİNİN DEĞİL, 85 MİLYONUN MESELESİDİR”

Açıklamasında tarımsal destekleme modeline de dikkat çeken Yılmaz, “Mevcut sistemde destekler dönüm bazlı verilmektedir. Ancak günümüz üretim şartlarında bu yaklaşım artık yetersiz kalmaktadır. Çünkü aynı büyüklükte arazide üretim yapan çiftçilerimiz, farklı ürünler ekmekte ve buna bağlı olarak çok farklı maliyetlerle karşı karşıya kalmaktadır. Bir üretici yüksek maliyetli gübre ve ilaç kullanırken, bir diğeri daha düşük maliyetli üretim yapabilmektedir. Ancak destekler aynı kalmaktadır. Bu durum adil değildir ve üretim planlamasını da olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle tarımsal desteklerin, dönüm bazlı değil; ürün bazlı ve maliyet odaklı olarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde hem üreticimizin yükü hafifletilebilir, hem de sürdürülebilir ve dengeli bir tarım politikası oluşturulabilir. Unutulmamalıdır ki; Tarım sadece üreticinin değil, 85 milyonun meselesidir. Üreticiyi ayakta tutamazsak, gıda arz güvenliğini de koruyamayız. Tüm yetkililerimizi bu konuda daha kapsayıcı ve gerçekçi adımlar atmaya davet ediyoruz” dedi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA