"Salgın kontrolden çıktı"




Tarih: 2 Eylül 2020 Çarşamba 16:55


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) sendika binasında düzenledikleri basın toplantısında Covid-19 salgınında gelinen noktalara dair kamuoyu açıklamasında bulundu. Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Şube Eş Başkanı A.Zeki Sinan Doğan, Mersin’de salgının boyutunun önüne geçilemeyecek seviyeye gelindiğine dikkat çekti.

 

Haber – Gizem Konucu

 

SES Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Şube Eş Başkanı A.Zeki Sinan Doğan, 1 Haziran itibariyle geçilen normalleşme sürecinden sonra vaka sayılarında ciddi artış olduğuna dikkat çekerek, gelinen noktada salgının kontrolden çıktığını belirtti. Doğan, “Şehir Hastanesinde yer kalmadığı için Erdemli Devlet Hastanesinin pandemi hastanesi ilan edildiği ve hastaların buraya yönlendirildiği şeklinde duyumlar aldık. Eminim ki önümüzdeki günlerde var olan yoğun bakımlar yetmeyecek, acil dışında ameliyatlar durdurulup ventilatör (solunum cihazı) ihtiyacı olduğu için ameliyathanelerde bulunan anestezi cihazlarını kullanacaklarını söylüyorum. Aldığımız bilgi ve duyumlara göre Mersin’de günde ortalama 400 pozitif vaka var” açıklamalarında bulundu. 

 

 

 

“SALGIN BAŞLADIĞINDAN BU YANA 66 SAĞLIK PERSONELİNİN HAYATINI KAYBETTİ”

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalarda salgının bir anlamda kontrolden çıktığını belirten Doğan, “Covid-19 salgınının geldiği noktada, sağlık emek ve meslek örgütleri tarafından açıklanan vaka sayıları da, sağlık emekçilerinin ve hizmet alanların her gün her dakika yaşadığı ve aktardığı sorunlar da salgının artık kontrol edilemediğine işaret etmektedir. Test-temaslı-tedavi algoritmalarının bilimsel yaklaşımlarla uyuşmayacak şekilde değiştirilmesi, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini korumaktan fersah fersah uzaktır. Salgın kontrolü için alınması gereken önlemlerin ısrarla hayata geçirilmemesi salgının sonraki süreçleri için kaygılarımızı çok daha artırmaktadır” dedi. Salgın başladığından bu yana 66 sağlık personelinin hayatını kaybettiğini söyleyen Doğan, Mersin Şehir Hastanesi’nde görev yapan Dâhiliye Uzmanı Turgut Erkut’lunun vefatının acısını yaşadıklarını ve sağlık emekçilerinin korunması için daha çok mücadele edeceklerini söyledi.   

 

 

“ARTAN İŞ YÜKÜ HATA RİSKİNİ VE COVİD-19’UN BULAŞMA RİSKİNİ DE ARTIRIR”

Normalleşme süreci kapsamında Covid-19 salgınının sağlık emekçileri içerisinde hızla yayıldığını dile getiren Doğan, “Vaka artışlarından kaynaklanan pandemi servislerinin artması yanı sıra devam eden normal sağlık hizmetlerini, hastanelerde birleştirilmiş servislerle sürdürülmesi nedeniyle bakılan hasta sayısı artırırken sağlık çalışanların sayısı azalmıştır. Biz biliyoruz ki artan iş yükü hata riskini ve Covid-19’un bulaşma riskini de artırır” diyerek yeterli sayıda test yapılmaması veya testlerin 4-5 günde çıkmasının hem sağlık çalışanları hem de hastalar için olumsuz sonuçlara neden olacağına dikkat çekti. Sağlık çalışanlarının sayısının artırılmamasının durumunda oluşacak sorunlarını dile getiren Doğan, “Sağlık emekçi sayısını yeterli oradan arttırmamak demek, sağlık emekçilerine az test yapılması demektir. Enfekte sağlık emekçilerinin hastalığının az tespit edilmesi demektir. Temaslı sağlık emekçilerinin, hatta pozitif sağlık emekçilerinin çalıştırılması demektir. İdari izinli sayılması gereken, risk gurubu sağlık emekçilerinin yaşamları riske atılarak çalıştırılması demektir” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

“COVİD-19 HASTALIĞI, BÜTÜN SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLMELİDİR”

 

Sağlık çalışanları arasında, enfekte sağlık çalışanı oranı %10-12 ile dünyada ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Doğan, sağlık çalışanı sayısının arttırılmasını istediklerini belirtti. Doğan, “Acilen sağlık çalışanı sayısı artırılmalıdır. Yaygın şekilde esnek ve kısa çalışma uygulanmasına geçilmelidir. Atama bekleyen sağlıkçılar derhal atanmalıdır. KHK’lar ile hukukuz görevine son verilen sağlık emekçileri görevlerine iade edilmelidir. Covid-19 hastalığı, bütün sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Düzenleme geriye dönük olarak da geçerli olmalıdır” dedi. Doğan, SES olarak Mersin Pandemi Kurulu’na, “Mersin’de günde kaç tane test yapılmaktadır? Mersin’de günde kaç tane Covid pozitif vaka tespit edilmektedir? Mersin’de yapılan testlerin kaç tanesi yurt dışına çıkanlara yapılan zorunlu testler kapsamındadır? Mersin’de de ayrıcalıklı kişilere şikâyeti olmadığı halde test yapılıyor mu? Sağlık çalışanlarına rutin test yapılmasına ne zaman başlanacaktır? Mersinde Covid-19 pozitif vaka sayısı ne kadardır? Kaç tanesi hastanelerde yatmakta, kaç tanesi evde izlenmektedir?

Ve bu vakaların ilçelere göre dağılımı nedir? Temaslı olduğu düşünülen kişilere test yapılıyor mu? Daha önce sağlık çalışanlarına ve halka yapılan testler yaklaşık 24 saatte çıkarken, şimdi yapılan testler neden 4-5 gün de çıkıyor? Sürenin uzaması ayını zamanda hasta ve sağlık çalışanlarının yakınlarına Covid-19’un bulaşma riskini arttırmıyor mu?” şeklinde sorularda bulunarak basın aracılığı ile yetkililerden yanıt beklediklerini söyledi.

 


Etiket: virüs, salgın, covid, mersin, ses, sağlıkçı


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA