Yüz yüze eğitim kapsamında okullarda hangi hazırlık yapıldı?




Tarih: 16 Eylül 2020 Çarşamba 17:19


Öğrencilerin yararı için yüz yüze eğitime geçilmesinin doğru olduğunu dile getiren Eğitim Sen Genel Mali Sekreteri Ahmet Karagöz, 21 Eylül 2020 tarihinde başlayacak olan yüz yüze eğitime kapsamında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Öğretmenlerimiz ve okullarımızla buna hazırız” sözünü hatırlatarak, “Hangi hazırlık diye soruyoruz?” dedi.

Haber – Behzat Özgür Beyazlar

 

Eğitim Sen Genel Mali Sekreteri Ahmet Karagöz, Mersin’e geldi. Eğitim Sen Mersin Şubesine ziyaret gerçekleştiren Karagöz, gündemdeki gelişmeler hakkında bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Sendika binasında düzenlenen toplantıya Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sünbül ve üyeler katıldı. Toplantıda konuşan Karagöz, pandeminin dünyada ve Türkiye’de bütün hızla yayılmaya devam ettiğini dile getirdi. Karagöz, ayrıca pandeminin sağlık, eğitim ve çalışma yaşamı başta olmak üzere toplumsal yaşamın bütün alanlarını olumsuz etkilediğini kaydetti.

 

“OKULLARIN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNDE YAŞANAN TEMİZLİK SORUNLARI ÇÖZÜLMEMİŞTİR”

Karagöz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın salgın karşısında hazırlıklı olduklarını, gerekli önlemleri alındığını söylediklerini ama hangi somut önlemler aldıklarının belli olmadığını ileri sürerek Türkiye’deki okulların pandemi önlemleri açısından yetersiz olduğunu söyledi. Karagöz, “Türkiye’de okulların fiziki donanım ve alt yapısı uzun süredir yetersizdir ve okulların önemli bir bölümünde yaşanan temizlik sorunları çözülmemiştir. Nüfus yoğunluğu ve okulların büyük olması hastalık riskini arttırmaktadır. Okulların açılmasında 18 milyon öğrencinin yararını, fiziksel ve ruhsal durumunu, eğitim emekçilerinin ve velilerin endişelerini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

“BİR SINIFTA EN FAZLA 12 ÖĞRENCİ”

Ahmet Karagöz, pandemi sürecinde Eğitim Sen olarak önerilerini şu şekilde dile getirdi; “ Öğrencilerin eğitim ve yaşam hakkı bir bütündür. Öğrencilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığını, yaşamını güvenceye almadan eğitim hakkının güvenceye alınması mümkün değildir. Öğrencilerin okula gelip giderken kullandıkları ulaşım araçları önemli oranda sağlık riski oluşturmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için öğrencilerimiz ve bütün eğitim emekçileri için ücretsiz servis olanağı sağlanmalıdır.

Okullar açılmadan önce fiziksel mesafe ve hijyen planlaması yapılmalıdır. Devlet okullarında bir sınıfta en fazla 12 öğrenci olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. Taşımalı eğitime son verilerek, köy okulları yeniden eğitime açılmalıdır. Atıl kamu binalarında düzenleme yapılarak buralardan derslikler oluşturulmalıdır. Okulların çoğunda temizlik ve hijyen sorunu yaşanmaktadır. MEB’ nın bu sorunları ortadan kaldırmak için kaynak ayırmaması ve okulların da kendi bütçesi olmadığı için bu konularda sorunlar yaşanması kaçınılmazdır. Eğitimin ihtiyaçlarının karşılanması için ek bütçe oluşturulmadan atılacak her adımın riski daha da büyütmekten başka bir sonuç vermeyeceği bilinmelidir. Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçları salgın koşullarına göre yeniden güncellenmeli ve bu ihtiyaçların giderilmesi için ek bütçe oluşturulmalıdır. Bütün eğitim kurumlarında sağlık birimleri oluşturulmalı, yeterli sayıda doktor ve hemşire görevlendirilmelidir. Bütün eğitim kurumlarının maske, dezenfekten, temizlik ve hijyen malzemeleri ücretsiz karşılanmalıdır. Okullarda temizlik ve hijyen işlerinde çalışacak personel açıkları kadrolu atama ile karşılanmalı, hijyen ve salgınla mücadele konusunda eğitim almaları sağlanmalı ve salgına karşı koruyucu ekipmanla donatılmaları sağlanmalıdır. Bilim insanlarının önerileri doğrultusunda okulların yüz yüze eğitime açılmasına karar verilmesi durumunda eğitim emekçilerine ve öğrencilere ücretsiz test ve aşı yapılmadır. Uygun koşullar sağlandığında yüz yüze eğitim için önemli oranda öğretmen ihtiyacı olacaktır. Yeterli sayıda öğretmen ataması kadrolu, güvenceli olarak yapılmalıdır. Öğrencilerimize ve öğretmenlere uzaktan eğitim için gerekli internet, teknik destek, bilgisayar veya tablet ücretsiz olarak verilmelidir.”

 

“ÖĞRENCİLERİN BÜYÜK BİR KISMI UZAKTAN EĞİTİMDEN HİÇBİR ŞEKİLDE YARARLANMAMAKTADIR”
Salgın nedeniyle uzaktan eğitim modeline geçilmesinin zorunlu bir yöntem olduğunu söyleyen Karagöz, bu yöntemin uygulanabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Karagöz, “Ailelerin sosyal, kültürel ve ekonomik durumlarına bağlı olarak öğrencilerimizin büyük bir bölümü eğitime erişimde ciddi sorunlar yaşamakta veya uzaktan eğitimden hiçbir şekilde yararlanmamaktadır. İnternet paketi, cep telefonu, bilgisayarı, tableti, televizyonu olmayan ve milyonlara tekabül eden öğrencilerimizin eğitime erişimi için Milli Eğitim Bakanlığı somut koşullar oluşturmak zorundadır” dedi. Parasız, ulaşılabilir, kamusal bir eğitim istediklerini dile getiren Karagöz, bunun için taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

 

“MURADIMIZ, SAĞLIK TEDBİRLERİ ALINMIŞ OKULLARDA EĞİTİME DEVAM ETMEK”

Salgın nedeniyle 16 Mart 2020 tarihinde yüz yüze eğitime ara verilip, 2019-2020 ders yılının uzaktan eğitimle tamamlandığını söyleyen Karagöz, öğrencilerin yararı için yüz yüze eğitime geçilmesinin doğru olduğunu savundu. Karagöz, “Ancak okullarda pandemi ile ilgili herhangi bir hazırlık faaliyeti yürütmeyen Milli Eğitim Bakanlığı onlarca insanın öldüğü, binlerce insanın COVID-19 salgını nedeniyle hastalandığı bir dönemde okullarda yüz yüze eğitime 21 Eylül 2020 tarihinde geçilecek olması, eğitim bileşenlerinin kaygılarını artırmaktadır.  21 Eylül 2020 tarihinde yüz yüze eğitime geçileceğine ilişkin Ziya Selçuk, “öğretmenlerimiz ve okullarımızla buna hazırız” diyor. Hangi hazırlık diye soruyoruz? Eğitim emekçilerini, öğrencileri, velileri kör, sağır ve dilsiz olduklarını mı düşünüyorsunuz?  Pandemiye ilişkin kaç okulda ne gibi hazırlık yapıldığını alçılayabilecek misiniz? Bu soruları sormadaki muradımız; topluda kaygı ve korkuyu yaymak değildir. Bizim muradımız; eğitim emekçilerinin, öğrencilerimizin devlet tarafında pandemiye yönelik her türlü sağlık tedbirleri alınmış, güvenli okullarda eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmeleridir” açıklamalarında bulundu.

 

 


Etiket: eğitimsen, yüzyüzeeğitim, ahmetkaragöz


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA