“Mersin üretmeye devam ediyor”




Tarih: 31 Ocak 2021 Pazar 16:42


Fatih Alkar’ın sunduğu Gündemin Nabzı programında konuşan MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, “Mersin pandemi sürecinde de eksiye değil artıya geçen bir yer. Mersin ciddi olarak gelişiyor. Bunu belki Mersin’de yaşayan birçok kişi kıymetini bilmiyor olabilir ama Mersin üretmeye devam ediyor” dedi.

Haber- Harun Bor

Fatih Alkar’ın sunduğu Gündemin Nabzı programının konuk olan MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi Model Fabrika Mersin hakkında söyleşide bulundu.  MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli organize sanayisinin geleceğini kurgulamak anlamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının öngördüğü model fabrikalar zincirine Mersin’i de kattıklarını belirterek,  “Bugün Türkiye’de Ankara ve Bursa’dan sonra üçüncüsü bölgemizde olmak üzere tesislerini kurdu. Kurgulama Bakanlığımız nezdinde başladı ve projemiz İngiltere’den iki ödül de aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın gelecekteki iş dünyasını geliştirme ve Endüstri 4.0 hazırlama olarak kurulan Model Fabrika’ya bizler İnovasyon merkezini alarak dahil ettik. İnovasyon merkezi ile ve model fabrika adı altında Türkiye’de bir ilki yaptık. Bunun için bizim olmazsa olmazımız Ticaret ve Sanayi Odamızın birlik ve beraberlik çerçevesinde Mersin’de yönlendirdiğimiz bir şirketi de kurduk ve burayı ortak bir şekilde destek alarak özelikle Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler kalkınma programından ciddi bir destekle Mersin’e bu binayı kazandırdık” şeklinde konuştu. Eğitimlerin henüz başlamadığına değinen Tekli, yalın üretim eğitimi ve dijital dönüşüme geçmek adına aldıkları eğitim programı olduğunu belirtti. Tekli, “Şubat ayında belirlenmiş altı firmada eğitim başlayacak. Eğitim bittikten sonra hem fabrika içindeki eğitim hem de tesisimiz içinde bu eğitim sürdürülecektir. Burası da kısa sürede kullanıma açılacaktır. Verime odaklı bir eğitim olacak ve firmalar da buna katılacak. Çağ değişiyor ve buna ayak uydurmak zorundayız ve bu eğitimle olacak. Bunu firmalarımıza yansıtmamız ve onların yapısını yükseltmek için ciddi uğraşlarımız var. Biz geleceğe kendimizi hazırlamak zorundayız ve ülkemizin en önemli başı tabi ki üretenler, üretmeden olamayacak ve ürettikçe ülkemiz kazanacak. Şu an Mersin yükselişte biz katabildiğimiz her şeyi sanayicilerimize katma uğraşındayız” dedi.

 

“ÜRETİME KİMSENİN SIRTINI DÖNME ŞANSI YOKTUR”

Çalışma verimliliğini artırmak adına çalışanların sağlığından, çalışma ortamına kadar birçok hususta düzenlemeler yapıldığına dikkat çeken Tekli, “Sadece motorların güçlenmesi veya buradan sayının artması verimlilik için tek başına yeterli değildir. Son zamanlarda karşılaştığımız özellikle meslek hastalığı konusu bizim bunları ortadan kaldırmak firmaların işin içinde olması adına önemli. Sanayici kendini korumak zorunda. Dijital dönüşüme geçmemiz gerekiyor, burada firmaların model fabrika ile kurguladığımız her şeyin montajı veya yapım şekli gibi her türlü eğitim burada yalın eğitimin içerisinde yer alacak. Eğitimcilerimiz bu müfredatı alıp sanayicilerimize eğitim verecek. Devletimiz destek veriyor eğitim programı için altı firmaya yaklaşık üç milyon lira ödenek ayrıldı. Çukurova Kalkınma Ajansı ve KOSGEB bunu karşılayacak” ifadelerini kullandı. Model Fabrika’nın temelinin atılmasının ardından henüz bir yıl geçmeden üçüncü OSM’nin temelinin atıldığına da değinen Tekli, “Sayın Bakan Lütfi Elvan üçüncü bölgenin temelini atarken de ilk kırıcıyı kullanmıştı birlik ve beraberlik için de oldu.

Hem Tarsus hem Mersin’den desteği alıyoruz çünkü üretime kimsenin sırtını dönme şansı yoktur. Biz buraları kendi geleceğimiz için kurguluyoruz. Kim bilir gelecekte çocuklarımız burada olacak. Gençlik bize en önemli gereksinimdir. Buraların bölgemize ve ülkemiz menfaatine yarayacak buluşların çıkacağı bir yer olur. Burada araba yaptık, uçak yaptık, robot yapılıyor. Meslek lisemiz de buradan faydalanıyor. Bina içinde iki üniversite’de yerleşti; Tarsus Üniversitesi ve Toros Üniversitesi” açıklamalarında bulundu.

 

“GENÇLERİ SAHADA İSTİYORUZ”

Tekli, Organize Sanayi Bölgesi’nde merdiven altı bir firmanın bulunma şansının olmadığını ve sanayicilerin herhangi bir sigortasız işçi bulundurmaya ihtiyacının olmadığını dile getirdi. Model Fabrika’nın kurumsallaşmayı hedef almış firmalarla donatıldığına dikkat çeken Tekli, “Buradaki yapıdan çok memnunuz ve mutluyum. Mersin huzur veren bir yer. Bu kentte her şeyin başı üretimden geçiyor. Tarımda da üretiyoruz, sanayide de ancak birkaç sektörümüz pandemi nedeniyle etkilendi ama pandemi sonrası umuyorum ki açılır. Mersin her konuda görevini yapan bir yer, Mersin pandemi sürecinde de eksiye değil artıya geçen bir yer. Mersin ciddi olarak gelişiyor. Bunu belki Mersin’de yaşayan birçok kişi kıymetini bilmiyor olabilir ama Mersin üretmeye devam ediyor” dedi. Mersin’de savunma sanayisinin yapısının olmadığını belirten Tekli, bunu da düşündüklerini söyledi. Tekli sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tarsus Organize ve Sanayi Bölgesi, yaptıklarıyla, modelleriyle ve ilk meslek lisesi ile Türkiye’de ilk olan bir yer. Burada belki de birçok ilki bu fabrika içinde, üniversitemiz ile kuracağımız iş birliği ile montörlerle ve eğitimcilerle kurgulayıp iş dünyasına bunları kazandıracağımızdan eminim. Üniversitelerimiz de bunun farkında özellikle öğrencilerimizin teknik çalışmaları zayıf, birçok konuda imkan bulamadan mühendis oluyor. Üniversitelerimizi sahalarda görmek istiyoruz. Saha eğitimi çok önemli sahada yetişmek lazım, gençleri sahada istiyoruz. Eğitimi bunun içine almamız bu yüzden. Bizi geleceğe hazırlayacakların burada olması lazım. Merak etmeli, koşmalıdır. İlgi, merak ve araştırma bu işlerde çok önemlidir. Mesleğim gereği birçok ülkede bulundum, Fransa ve İtalya’da tesis ve fabrika gezilerimiz oldu. Buralardan önemli bilgiler aldık. Mersin’e ülke dışından gelenler burayı çok beğendiler, burayı Miami’ye benzettiler ve hayranlıkla Mersin’i gezdiler. Mersin potansiyeli olan bir yer ve devletine olan vergi ödeme noktasında başarılı. Bu projelerle kısa sürede Mersin için ne istiyoruz gibi ortak bir akılda proje götürebilirsek bunu gelecekte yatırım kararları arasına alabiliriz.”

 

“PANDEMİ BİRÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ”

Pandeminin Avrupa’da birçok ülkeyi etkilediğini söyleyen Tekli, bu dönemde Mersin sanayicilerinin enerji artışının yüzde 15 artığını ve bu dönemde kapanan firmanın olmadığını dile getirdi. Mersin’in 365 gün çalıştığına da değinen Tekli, “Bölgede kar yağışı iş hayatını etkiliyor ama Mersin’de bu olmuyor. Pandemi döneminde sadece sanayiciler dışarıdaydı. Evde oturamayız ve üretime devam ettik. Biz hem üretiyoruz hem eğitiyoruz. Model merkezi de bir eğitim kurgusu ile yapıldı. Belki endüstri 4.0 geçişi belki direkt mümkün değil anasınıfı olarak bakalım. Bir yerden başlamak gerekiyor. Bölge sanayicisinin yüzde 70’i babadan oğla geçme şirketler ve mesleğe bu şekilde geçiş yapılmış. Şişecam’ın örneğin burada fabrika sayısı daha fazla. İlk 500’e giren firmamız var bölgede. Mersin’de bu sayıyı artırma konusunda çalışmalarımız var. Burada büyüyen firmalarımız da var. Örneğin; Teknopanel bugün bölgeye geldiğinde 30 bin metrekare yer verdiğimizde bu bize fazla 15 bin metrekare yeter denmişti. Ancak şimdi daha fazla yer arayışındalar. Yer talebi fazla OSB için, bizim sanayicimiz şartlar ne olursa olsun keyifle yapılan bir iş ve rakamlar oldukça yükseliyor. Pandemi birçok şeyi değiştirdi. Bazı arkadaşlarım bana ‘ben üretmek istiyorum’ diyor. Üretimin şekli değiştiği gibi ticaretin de şekli değişti. Sanayinin bu şekilde iyi olması özellikle gıda sektörü artışta ve mal yetiştiremiyor firmalar. Üretmek isteyenler bana keyif veriyor benden yer temini istiyorlar üretim yapmak için. Doğalgazımız çalıştığı sürece bir sorunumuz yok. OSB alanında çalışanlar için bir yaşam kurduk. Suyumuz Berdan suyundan geliyor. Bölgedeki birçok kriter buraya gelmek için bir cazibe oluşturuyor. Yaptığımız her şeyden mutlu oluyoruz. Mersinime özellikle eğitim olduğu sahada olan uygulamada olan gençlerimizin yetişmesini istiyorum. Sahada olmalarını istiyorum. Merak etsinler bizleri telefonla aramak yerine buraya gelsinler” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

“BURAYA GÜÇLÜ BİR KADRO KURACAĞIZ”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Model Fabrika’nın her şeyi ile muazzam bir yer olduğunu belirterek başladığı konuşmasında “Her şeyi ile hazır ve ikinci aşamada buranın sürdürülebilirliğini sağlamak ve işletilmesini yürütmek adına Mersin Tarsus Organize ve Sanayi Bölgesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası yüzde 50 yüzde 50 ortaklıkla yeni bir anonim şirket kurup sonsuza kadar yürütecek” ifadelerini kullandı. Kızıltan yeniliğe açık olunması gerektiğini ve bu şekilde gelişimin olabileceğinin altınız çizerek, “Modern fabrikamızda sürekli daha verimli ve üretken olma felsefesini aşılayacağız. Türkiye’de verimlilik düşük ve işte burada verimlilik ilkesini oturtmak gerekiyor. Burada daha özgür düşünecek arkadaşlarımız, işletmesinde gördüğü eksikliğini burada bitirmiş olacak. Burada gördüğü eğitim ile işletmesinde bunu uygulayarak verimliliği kay be kat artacak. Ticaret ve Sanayi Odamızın yapılan meclisinde karar aldık. Şirket kurulmuş oldu ve buraya güçlü bir kadro kuracağız. Hem sahada hem teorik bilgisi olan üretim sistemlerinin birçok versiyonunda çalışmış deneyimli bir direktörü buraya atayacağız. Bunun arayışındayız ve buradaki yapıyı profesyonel ekibe devredeceğiz ve bizler de takibimizi yapmış olacağız. Yalın üretim; Yapısında gereksin hiçbir unsurun olmadığı bir sistemdir. Burada eğitim alırken zaman kaybını fark ederek, gereksiz verimliliği düşüren hiçbir unsurun üretim sistemi içinde bulunmamasıdır” şeklinde konuştu.


Etiket: gündeminnabzı, fatihalkar, sabritekli, ayhankızıltan


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA