Mersin’de, avına 3’üncü kez yasak getirilen hamsinin balıkçı tezgahlarındaki yerini çupra, levrek, barbun, sardalya gibi balıklar aldı. Av yasağının uygulanmadığı bölgelerden gelen hamsiler ise 20 ila 25 lira arasında fiyatlardan alıcı buluyor.
HABER: Sevcan AKGÜL
Tarım ve Orman Bakanlığı, avlanan hamsinin avına, yasal avlanabilir boy uzunluğunun altındakilerin oranının artması nedeniyle 8 Ocak 2021 itibari ile 10 gün süreyle yasak getirdi. Bakanlık, hamside istenilen büyümenin olmaması nedeniyle yasağı, yine 10’ar günlük süreyle iki kez daha uzattı. Mersin’de yasak nedeniyle balıkçı tezgahlarında hamsinin yerini çupra, levrek, barbun, sardalya gibi balıklar aldı. Yasakların olmadığı bölgelerden gelen hamsiler ise 20 ila 25 lira arasında fiyatlardan alıcı buluyor.
“DENİZ BİZİM GELECEĞİMİZ”
Vatandaşların av yasağının bitip tezgahlara hamsinin gelmesini beklediğini söyleyen ersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, “Hamsi bir nevi mücevherat. Olmayınca tezgahın rengi bile değişiyor. Yasağı şu an değil de, sezonu açarken yapsalardı daha iyi olurdu. Hamsinin boyutları istenilen ölçüyü yakalayamadı. Hamsi gariban olduğu için bütün balıklar buna saldırıyor. Hamsiyi dünya nüfusunun tüketimine göre araştırma yapılıp ona göre balık avı yapılsa hem denizlerde bol çeşit olur hem vatandaşlar tüketebilir. Her şey tadında güzel olur. Devlet yetkilileri buna kulak versin. Deniz bizim geleceğimiz. Ava kota uygulansın. Dünyada böyle bir avcılık yok. Yasaklara uyulması için sadece satıcıların değil. Tutanların da kontrollü avlanması gerekiyor" dedi.
“YASAKLARA RİYAYET EDİLMELİ”
Hamsi az olduğu için farklı çeşit balıklar sattıklarını aktaran Polat, "Hamsi hem az hem pahalı. Yasakların olması aslında iyi. Hamsinin bollaşması için yasaklara riayet etmemiz lazım. Tezgahta bir şeylerin olması için fedakarlık etmemiz lazım. Tezgahlarımızın vazgeçilmezi hamsi, levrek, barbun. Hamsisine göre şu an 20 ila 25 liradan satılıyor. Diğer balıklarda ise Çupra, levrek 35 TL, Barbunya 25 TL, Sardalya 15-20 TL. fiyatlar uygun” ifadelerini kullandı.
“7 ŞUBAT’TAN İTİBAREN HAMSİ BOLLUĞU YAŞANACAK”
Hamsi yasağının 7 Şubat itibari ile kalkacağını vurgulayan Polat, “Şu anda hamsinin avlanmasının yasak olmadığı bölgeler de var. İstanbul, İğne Ada’da hamsi serbestliği var. Oradan taze hamsi geliyor. Halkımız da tamamen donmuş balık yemiyor. Taze balıklarımız da gelmeye devam ediyor. 7 Şubat’tan itibaren tamamen açılacak. Normal stoklarımız da donmuş hamsiler de var, taze hamsilerimiz de var. Bu haftadan itibaren hamsi bolluğu yaşanacak” şeklinde konuştu.
“FİYATLAR YENİDEN DÜŞECEK”
Hamsi fiyatlarının yeniden 15 liraya düşeceğini belirten Polat, “Lokantalar da kapalı olduğu için balık bolluğu var. Halkımız da talep ediyor. İnsanlar pandemiden dolayı rağbet gösteriyorlar ama lokanta sektörü kötü. Onların işleri şu anda kötü. İnşallah kısa süre içerisinde düzelir. Bizler Mersinlileri her zaman olduğu gibi yine balık yemeğe davet ediyoruz” diye konuştu.
“BALIĞIN FAYDALARISAYMAKLA BİTMEZ”
Balığın faydalarından bahseden Polat şunları söyledi: “Balığın faydaları saymakla bitmez. Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü artırır. Kandaki trigliserid yani serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır. Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için son derece gerekli olan bir besindir. Balığın gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Özellikle sezonunda balık, haftada 2 kez düzenli olarak tüketilmelidir. Balık, iyottan zengin bir besin kaynağı olup zeka gelişiminde önemli rol oynar. Balık yiyen çocukların zeka puanlarında artış meydana geldiği ve öğrenme kabiliyetlerinin arttığı görülür. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarının güçlü olduğu saptanmıştır. Bebek ve çocuklarda zeka gelişimini destekleyen balığın bileşimindeki, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son derece etkin rol oynar. Balık tam bir kalp dostudur. Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırır. Kandaki trigliserid yani serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır. Balık, kemikleri de güçlendirir. Özellikle de kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan zengin olduğundan, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bu özelliği ile kemik erimesi sorunu yaşayanlar, menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlılar bol bol balık tüketmeleri önerilmektedir. Proteinler vücut için çok önemli besin kaynağıdır. Balığın da aralarında yer aldığı bazı besinler kaliteli protein yağlarını oluşturur. Protein, hücrelerin onarılması ve yeni dokuların yapımı için önemli göreve sahiptir. Bu yüzden protein bakımından zengin olan balık mutlaka tüketilmelidir.”
|