image Mustafa Mızrak
SEVGİ DİLİNİ KULLANMAK



Yazı Tarihi : 13.12.2022
 E-Mail :

 

Çocukluk gelişiminde her çocuğun kendine özgü duygusal bir kalıp geliştirdiğini biliyoruz. Bazıları duygusal güvensizlik kalıpları geliştirirken bazıları güven duyarak büyür.Gerekli sevgi ve ilgi ortamında büyüyen çocuklar sevgilerini ifade etme yollarını temel alan bir dil geliştirir ve sevgi depoları doludur

Diğer yandan gerekli sevgi ve ilgi ihtiyacı karşılanmamış çocuklar da sevgi dili geliştireceklerdir. Fakat bu az kelime ile bir dili kullanmak gibi yetersiz olacaktır ayrıca sevgi depoları yeterince dolu olmayacaktır. Bu da bu insanların diğerlerine göre daha fazla çaba harcayarak sevgi depolarını doldurmaları anlamına gelir.
İlişkilerimizin sağlıklı ve uzun süreli olabilmesi için sevginin gereklerini yerine getirebilmeli ve sevgi depolarımızı dolu tutabilmeliyiz. Bunu da kendimizin ve sevdiğimiz insanın kullandığı sevgi dilini konuşarak yapabiliriz.

Sevgiyi duygusal olarak ifade etmenin yollarından biri onu oluşturacak sözleri kullanmaktır. Kaygılı bir yürek insanı bunaltır ama sevecen bir söz onu neşelendirir. Sözlü iltifatlar veya takdir sözleri, sevgiyi güçlü bir şekilde ifade eder.
Sevginin hedefi istediğiniz şeyi elde etmek değil sevdiğiniz insanın saadeti için bir şey yapmaktır. Bununla birlikte şu bir gerçek ki onaylayıcı sözler aldığımızda buna karşılık vermek için güdülenmemiz muhtemeldir. Talep etmeyin sevgi talep etmez ricalarda bulunur. Partnerinizin istediğiniz bir şeyi yapmasını istiyorsanız ona iltifat edin. Bu iltifat anlamında değildir. Onun yaptığı işleri takdir ettiğinizi ifade edin.
Olumsuz değil olumlu eleştirilerde bulunun. Sevgi sevecendir, sevgimizi sözel iletiyorsak sesimizin tonunu ve beden dilimizi de iletmek istediğimiz mesaja uygun ayarlamalıyız.

Konuşan kişi bilinmek istiyor duygularını paylaşarak yakınlık kurmak istiyordur.
Sevgi hataların kaydını tutmaz önemli olan itiraf edip af dileyebilmektir.
Onay sözleri söylediklerimiz üzerinde odaklanır. Nitelikli beraberlikte bir insana tüm dikkatinizi vermek kastedilmektedir. Bir kanepeye oturup göz kontağı kurarak konuşmak, yalnızca ikinizin yürüyüşe çıkması yada bir yemeğe gidip birbirinize bakarak konuşmanızdır.Duygusal olarak odaklanarak zaman geçirmektir.
Nitelikli beraberlik deneyimlerin düşüncelerin duyguların ve arzuların dostça ve rahatsız edilmeyecek bir ortamda aktarımını sağlayan nitelikli sohbetle de sağlanır. Nitelikli sohbet işittiklerimiz üzerinde odaklanır.Çoğumuz dinlemekten çok konuşmayı tercih ederiz. Nitelikli beraberlik sürecinde iyi bir dinleyici olmayı da öğrenmeliyiz. Sevgiyle Kalın. Esenlikte Yaşayın. 


  YORUM YAZ
 
Adınız Soyadınız
 
Yorumunuz
 
 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA