Algüllü: “Küçük esnaf bu ülkenin can damarıdır”




Tarih: 25 Nisan 2021 Pazar 16:22


Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü, Mersin Çarşısı restorasyon çalışmaları, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi çarşı esnafının taleplerine dair gazetemize konuştu. Algüllü, “Küçük esnafı destekleyelim, küçük esnaf bu ülkenin can damarıdır. Bu esnafları korumak ve Mersin çarşıyı restore etmek ve Mersin’e yakışır hale getirmek Mersinlilerin ana görevi olmalıdır” dedi.

Haber- Harun Bor

Çarşılar bir kentin tarihini, kültürünü ve farklı dinamiklerini görmek adına önemli alanlardır. Ülkemizde her kentin çarşı kültürüne sahip olduğunu düşündüğümüzde, vatandaşların da doğal olarak en çok rağbet ettiği mekanlar çarşılar olmaktadır. İstanbul’da Kapalı Çarşı, İzmir’de Kemeraltı Çarşısı, Gaziantep’te Tarihi Bakırcılar Çarşısı gibi mekanlar her gün binlerce insanın ihtiyaçlarını karşıladığı mekanların başında geliyor. Geçmişi oldukça eskilere dayanan Mersin Çarşısı ise, Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü başta olmak üzere ilgili kurumların girişimleri ile daha iyi hizmet verilmesine yönelik girişimlerini ve çalışmalarını sürdürüyor.  Algüllü, Mersin Çarşısı’nın restorasyon çalışmaları, esnafların pandemi sürecinde desteklenmesi gerektiğini, AVM’lerin ve çarşı esnafları arasındaki eşitsizliğin ortadan kalmasını ve yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi çarşı esnafının beklentilerinin olduğuna dikkat çekiyor.

“DERNEĞİMİZ ORTAK AKIL VE VİCDAN HAREKETİ İLE KURULDU”

Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü 5 yıl önce kurulan dernekleri ile ilgili bilgiler vererek, “Üniversite mezunuyum ve yaklaşık 30 yıldır Mersin Çarşısında esnaflık yapıyorum. 2015 yılında kurduğumuz dernekle Mersin Çarşı ile ilgili bir mücadele veriyoruz. Mersin Çarşı Esnafları Derneği 5 yıl önce Mersin Çarşısında Tarihi Zafer Çarşısı içerisindeki 169 esnafımız ve etrafındaki Çiçek Pasajı, Balık Pazarı, Silifke Caddesi ve Tarihi Zafer Çarşısının yanında Kırmızı Hacivet İş Hanı, Özel İdare İş Hanı ve bölge esnafının katkıları ile meydana getirilmiş ortak akıl ve vicdan hareketidir. Derneğimizin kuruluş amacı; esnaflardan kurulmuş olup Lazıyla, Türküyle, Kürdüyle, Çerkeziyle, Alevisiyle, Sünnisiyle tamamen esnaflardan oluşmuş olup esnafların sıkıntılarını ve isteklerini ilgili platformlara iletmek ve çözüm önerileri sunmak üzere kurulmuş ortak akıl ve vicdan hareketidir” dedi.

“ÇARŞI ESNAFIMIZ MÜCADELESİNİ DEVAM ETTİRMEKTE KARARLI”

Çarşı restorasyonuna yönelik Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan başta olmak üzere, Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi, kent milletvekillerinin desteklerini aldıklarını ifade eden Güllü,  çarşıda yapılacak yeniliklerin esnafa nefes aldıracağını belirterek, “Derneğimiz kurulduğu günden bu yana çeşitli basın toplantılarıyla kendini kamuoyuna ifade etmeyi ihmal etmemiştir. Bu noktada özellikle Mersin’in yerel basınına teşekkür ediyoruz. Elbette kurulduğumuz günden beri, karşılıksız kaldı dersek haksızlık etmiş oluruz. Çiçek Pasajı restore edildi, bunun yanında bir takım çarşı düzenlemeleri yapıldı. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile birkaç kez görüştük. 1 ay önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin Mersin Çarşısında ölçümler aldığına şahit olduk. Bu alınan ölçümler sonucunda Mersin Büyükşehir Belediyesi  1. Etap Çevre Düzenleme çalışmaları kapsamında  proje hazırlanıp anıtlar kurulundan gerekli izinler alınınca çarşı ile ilgili bazı çalışmalar yapılacağı Vahap Seçer tarafından ifade edildi. Bu anlamda yeni yönetimden beklentilerimiz fazla. Çarşı esnaflarımız çarşı düzenlemesi ile ilgili mücadelesini devam ettirme noktasında kararlıdır. Çiçek Pasajı restore edildi ve çok güzel bir yapıya kavuştu. Akdeniz Belediyemiz ve sayın kaymakamımızın katkısı ile, Hacı Özkan vekilimiz ve sayın Bakanımız Lütfi Elvan’ın destekleri oldu. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Biz çarşının tamamında bu yenilik hareketini devam ettirerek Mersin Çarşısını Mersin’e yakışır duruma getirilmesini arzu ediyoruz. Böylelikle çarşı esnafı rahat bir nefes almış olacaklardır. Çarşıyı bir cazibe merkezi haline getirmemize bağlı bu” diye konuştu.

“TURİSTLER ÇARŞI GİBİ YERLERİ GÖRMEK İSTER”

“Gerek yurtiçi gerek yurtdışından gelecek olan turistlerin varlığı adına çarşılar önemlidir. Bizler bir kente gittiğimiz zaman mutlaka o şehrin çarşılarını gezeriz. Dolayısıyla bir şehrin çarşıları o şehrin tarihidir, kültürüdür” diyen Güllü, turistlerin çarşıda bulunarak hem esnafa destek olacağı hem de kent tarihi hakkında önemli bilgiler edineceğinin önemini vurgulayarak, “Şehirdeki ibadethaneler, kiliseler, camiler insanların ortak olarak kullandığı alanlar, kamu kurumları ve yoğun olarak alışverişin yapıldığı yerler çarşılardır. Mutlaka bilmediğimiz bir yere gittiğimizde o şehrin çarşısını görmek isteriz. Mersin Çarşısı çok önemli. 1800’lü yıllardan bu yana kilise olarak  kullanılan tarihi Zafer Çarşısının yanında, Gümrük Meydanı, Uray Caddesi, Yoğurt Pazarı, Hurmalı Han, Balık Pazarı, Atatürk Parkı gibi birçok tarihi alanın yanında Mersin’de sayacağımız mekanlar bulunmaktadır. Bu alanları Mersin’e yakışır hale getirdiğimiz zaman dışarıdan gelecek olan turistler bu alanları gezmek isteyecektir çünkü turistler nostaljik alanları gezmeyi sever. Turistleri Forum veya Marina gibi yerlere götürülmesi ve bunun tur şirketleri aracılığıyla yapılmasını doğru bulmuyorum. Forum ve Marinanın on yıldızlı versiyonları zaten Avrupa’da var. Turistler birebir alışverişi, nostaljik alanları, tarihi yerleri gezmeyi tercih ederler” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE ÇARŞISINI RESTORE ETMEYEN TEK ŞEHİR MERSİN’DİR”

Mersin Çarşısının restorasyonun tamamlanarak diğer büyükşehirlerin sahip olduğu özelliklere kavuşmasının kente büyük bir zenginlik getireceğinin altını çizen Güllü, çarşının da bu anlamda restore edilmesinin her kesim için fayda yaratacağını kaydederek, “Elimizde diğer kentlerin çarşı lokasyonlarının yer aldığı grafikler var. Bunları incelediğimizde çarşıların kendiliğinden oluşmadığını, Osmanlı döneminde kalma çarşı kültürünün ülkemizde de devam ettiğini görürüz. Çarşı lokasyonlarına baktığımız zaman merkezde ve insanların uğrak olarak gittiği, ortak alanların olduğu, kamu kurumlarının yer aldığı, ibadethanelerin yer aldığı alanlarda insan sirkülasyonlarının olduğunu görürüz. Bizim elimizde Mersin çarşısının yer aldığı bir lokasyon grafiği yok çünkü restore edilmiş bir çarşımız yok şu an. Sadece Çiçek Pasajını restore edebildik. Örnek verecek olursak Bursa’da tarihi çarşıların restorasyonu için bir vakıf kurulmuş ve Bursa’da 5-6 tane çarşı restore edilmiştir. Mersin Çarşısında da buna benzer yerler yapabiliriz. Mevcut çarşımızı ve sokaklarımızı restore ederek düzenlemeler yaparak kentimize yaraşır şekilde hizmet edecek şekilde cazibe merkezleri yaratabiliriz. Söylediğimiz şeyler Mersin’in lehine olacak. Elbette bunu yaparsak bu bölgede esnaflık yapan, ticaret yapan insanların da daha rahat nefes aldığını ve insanların alışverişini bu bölgeden sağladığını, esnaflarımızın da kazanacağına şahit olacağız. Türkiye’de çarşısını restore etmeyen tek şehir Mersin’dir. Bugün İzmir Konak, İstanbul Kapalı Çarşı, Şanlıurfa’da Tarihi Kapalı Çarşı, Gaziantep Bakırcılar Çarşısı gibi güzel çarşı örnekler olduğunu görüyoruz. İnsanlar buralara gittiğinde mutlaka bu şehirleri gezerler. Bu çarşıların yoğun olarak kullanıldığını görürüz. Şanlıurfa’da Kapalı Çarşı’da  kahve, baharat kokuları, kına kokuları  bir taraftan kuyumcular var. Biz de Mersin Çarşısının bu formatta restore edilerek, bölüm bölüm ayrılarak esnaf gurupları halinde insanların rahat bir şekilde alışverişini yapacağı bir alan yaratılmasını istiyoruz. Bu şehrimiz adına bir zenginlik ve zor günler geçiren çarşı esnafına da bir nefes olacaktır” ifadelerini kullandı.

“MERSİN ÇARSISI RESTORE EDİLSE 50 TANE FORUM GİBİ BİR ALAN ORTAYA ÇIKAR”

Metro projesi ile beraber çarşıda yapılacak olan tramvay hattının iyi bir dokunuş getireceğini söyleyen Güllü, ilk olarak yapılacak çalışmanın da otopark sorununu çözmek olduğunu ifade ederek, “AVM’ler bölgesine gösterilen ilginin çarşıya da gösterilmesini istiyoruz. İsteğimiz aynı hizmet standardının Yenişehir, Mezitli, AVM’ler bölgesinde uygulanan aynı hizmetin çarşıya da uygulanmasını istiyoruz. Mersin’de Forum AVM var, Mersin Çarşısı düzenlenirse 50 Forum gibi bir alan oluşturabiliriz. Bu kentimiz için bir zenginlik olacaktır. Mersin’de 4 merkez belediyemiz, büyükşehir belediyemiz, valiliğimiz var, kamu kuruluşlarımız var. Tüm bunların iş birliği ile ele ele vermesiyle Mersin Çarşısı çok nezih bir ortama kavuşacaktır. Çarşı bölgesinde nerdeyse 7 bin esnafımız var, günde yüz binlerce insan alışverişe geliyor ama alışveriş için gelmiyorlar. Başka yerleri tercih ediyor insanlar. Çarşı bölgesinin cazibesi yok, gezilecek yerleri yok, ilgiye, bakıma ve korumaya ihtiyacı var. Mersin’de 1800’lü yıllarda tramvay yolu olduğunu biliyoruz. Rum Ortodoks Kilisesinden Tevfik Sırrı Gür Stadyuma kadar giden, oradan dönüş yapıp Orduevi’nden Ulu Cami Meydanından Liman Kavşağına kadar giden bir tramvay yolu olduğunu biliyoruz. Neden şimdi aynı tramvay yolunu aynı güzergah yolu üzerinden faaliyete geçirmeyelim ki?  Hazır metro projesine başlanacakken metronun son durağında inecek vatandaş burada tramvaya binip, Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun olduğu yere kadar bir şehir turu yapsa fena mı olur? Esnaf da zenginleşir, bunu gibi dokunuşlar yapmak gerekiyor. Öncelikle yapmamız gerek işlerden biri de otopark sorununu çözmek” dedi.

“BİZLER KAPALIYSAK AVM’LER DE KAPALI OLMALI”

AVM ve zincir marketlerin pandemi sürecinde açık olmasının doğru olmadığını savunan Güllü, esnafların bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyleyerek, “Pandemi sürecinde bizler kapalıyız ama AVM’ler açık gıda ürünleri dışında her ürünü satıyorlar. Bunu adil bulmuyoruz, bu Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı. Bizler kapalıysak AVM’ler de kapalı olmalı çünkü kapalı yerlerin sağlık açısından zararlı olduğunu bilim adamları söylüyor. Hafta sonu esnaflar kapalıysa sadece gıda ürünleri satan esnaflar açık olmalı ancak zincir marketler kapalı olmalıdır. Pandemide esnaflarımız çok olumsuz etkilenmiş durumda. Hafta sonları kapalıyız insanlar dışarı çıkamıyor ve insanlar sadece gıda ürünleri almak zorunda kalıyor. Ayakkabı, mont alamıyor, hediyelik eşya alamıyor. Değişen alışveriş gereksinimi ile esnafın işleri yüzde 20’lere kadar düşmüş durumda, bu da hiçbir esnafımızı kurtarmıyor. Kira paralarını ödeyemiyoruz. Yerel yönetimlerimiz ve hükümetimizi kira ücretlerini 1 yıl alınmamasını ve ertelenmesini istedik. Büyükşehir Beleyesi olumlu bir adım attı, kiracısı olan esnaflarımızın kiralarını 6 ay erteledi. Bu olumlu bir adımdır ama yeterli değildir. 6 ay sonra da bunu ödeyemeyecek. Pandemi devam ediyor, bu süreçte kepenk kapatan esnaflarımız görmek bizleri üzüyor. Elimizden bir şey gelmiyor” şeklinde konuştu.

“BAYRAM ÖNCESİ ERKEN KAPANMA KARARI ÇARŞI ESNAFINA DARBE OLUR”

Ramazan Bayramının esnaflar için nefes alacak kadar önemli olduğunu altını çizen Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü, pandemi kısıtlamasında alınacak bayram kararının bayram zamanında alınmasının doğru olacağını, bayram öncesi alınacak muhtemel kararın çarşı esnafını olumsuz etkileyeceğini ifade ederek, “Var olan sorunlarımızı gerek ESOB Başkanımız Talat Dinçer, MTSO Başkanımız Ayhan Kızıltan, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Akdeniz Belediye Başkanımız, Milletvekillerimiz, Sayın Bakanımıza başta olmak üzere sorunlarımızı iletiyoruz. Kendileri bu çalışmaların yapıldığını ifade ediyorlar.  Bu çalışmaların takipçiyiz, esnaflarımız zor durumdalar. Geçen yıl bizler Ramazan Bayramı alışverişi yapamadık çünkü kapalıydık. Kurban bayramı da öyle oldu. Esnaf için bayram alışverişi çok önemlidir. Bayram öncesi biraz birikim yapar nefes alır esnaf. Kirasını, borcunu öder geçen yıl bundan mahrum kaldık. Bu bayramda ise 5 gün kapalı kalınması söz konusu. Fedakarlık yapacaksak hep beraber yapalım. Eğer bayramda 10 gün kapalı kalmamız gerekiyorsa yapalım bunu. Ama bu bayramdan 5 gün önce başlamasın, bırakın insanlar arife gününe kadar alışveriş yapsın. Kalan bir hafta da bırakın esnaf nefes alsın. Bazı arkadaşlarımız bir koli yardımına muhtaç durumda. Bizler de üzülüyoruz, eşitlik olmalı, adil davranılmalı. AVM’ler de bizler de fedakarlık yapalım. Küçük esnafı destekleyelim, küçük esnaf bu ülkenin can damarıdır. Kendi sosyal güvencesini kendi yaratan, özel ve nezih mekanlar oluşturan kimselerdir küçük esnaflar. Toplumun temek taşlarından biridir. Küçük esnafı korumamız gerekiyor, küçük esnaf ciddi bir istihdam kaynağıdır. Katma değerle beraber 100 bin kişinin ekmek yediği bir yerdir Mersin Çarşısı. Bu esnafları korumak ve çarşıyı restore etmek ve Mersin’e yakışır hale getirmek Mersinlilerin ana görevi olmalıdır. 5 yıllık mücadelemizde Mersin çarşısının kalıcı gündem olmasını başardık. Kent bileşenleri de çarşının iyi olmadığını ve restore edilmesi gerektiğini söylüyor. Biz bu noktadan sonra icraat bekliyoruz. Ramazan Bayramı öncesi 5 gün öncesi bir tam kapanma söz konusu olursa bu esnafa çok ciddi bir darbe olur. Esnaf bayramdan ümitli belki bir şeyler satıp az da olsa borçlarını kapatmak istiyor. Bayram alışverişi esnaf için çok önemli bunu esnaflarımızın elinden almamamız gerekir. İnsanlar bayram alışverişi için dışarı çıkabilmeli tabi ki pandemi kurallarına uygun bir şekilde olmalı. Eğer tam kapanma olacaksa bu bayram öncesi değil bayram zamanında olmalı” diye konuştu.


Etiket: MersinÇarşıEsnaflarıDerneğiBaşkanı, Bekir Algüllü


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA