Beğen: “Tüm umudumuzu 1 Haziran sonrasına bıraktık”




Tarih: 23 Mayıs 2021 Pazar 12:29


Mersin Çarşı’da Çiçek Pasajı’nda esnaflık yapan Salman Beğen, “Umut ediyoruz ki 1 Haziran’dan sonra beklentimiz özel gün organizasyonların yapılmaya başlanması. Eski yoğun olan günlerimiz döner miyiz bilmiyorum. Biraz daha dişimizi sıkmak zorundayız” dedi.

Haber- Harun Bor

Nikah, kına, nişan, düğün gibi organizasyonlar için mekanın süslenmesi ve misafirlere hediye vermek adına bazı temel eşyalara ihtiyaç olunur. Çiçeklerden, birbirinden renkli süslemelere, kına tepsilerinden, kar kürelerine kadar birçok ürün satışının yapıldığı yerler, özel günlerde vatandaşların ilk aklına gelen mekanlar oluyor. Mersin Çarşı’da bulunan Çiçek Pasajı da bu anlamda nişan, kına, düğün gibi özel günlerde vatandaşların her türlü süsleme eşyalarını buldukları ilk yer oluyor. Yapılan restorasyon çalışması sonrası çehresi tamamen değişen Çiçek Pasajı’nda esnaflar pandemiden dolayı eski günlerini dönmenin hayalini kuruyor. Pandemiye yönelik alınan tedbirler nedeniyle 17 günlük tam kapanmada kepenk kapatmak zorunda kalan Çiçek Pasajı esnafı, özellikle özel davetiyelerin ve düğün organizasyonlarının pandemi nedeniyle yapılamamasının işlerini olumsuz etkilemeye devam ettiğini savunuyor. 17 Mayıs günü itibariyle geçilen kontrollü normalleşme ile beraber tekrar kapılarını açan Çiçek Pasajı, düğün organizasyonlarının 1 Haziran itibariyle yapılmasının kendileri için olumlu olacağını ifade ediyor.Çiçek Pasajı’nda 8 yıldır düğün organizasyonları için süsleme ürünler üzerine hizmet veren Salman Beğen, mesleğini ve 1 Haziran’da sona erecek kontrollü normalleşme sonrası beklentilerini gazetemize anlattı.

 

“ÖZEL GÜNLERDE MÜŞTERİLERİMİZE HEDİYELİK EŞYA VE GEREKLİ MATERYALLERİ SAĞLIYORUZ”

Her türlü özel günlerde ve düğün organizasyonlarında vatandaşların hediyelik ve süsleme ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerini anlatan Salman Beğen, mesleğine dair bilgiler vererek, “Çarşı’da bulunan Çiçek Pasajında 8 yıldır, nikah, nişan, kına, düğün gibi özel günlerin planlandığ bir sektör üzerine çalışmaktayız.Müşterilerimizin , tüm özel günlerine hitap eden o günlerde misafirlere dağıtılabilecek hediyelik süs eşyalarının yapılması ve tedariği, söz, nişan , düğün gibi organizasyonlarda gerekli materyalleri hazırlamak adına burada hizmet vermeye çalışıyoruz. Haricen bu doğum günü olabilir,söz, nişan, kına, asker uğurlama gibi her türlü merasimlerin olduğu geniş bir yelpazede vatandaşların yanında olmaya çalışıyoruz. Müşterilerimiz bize gelir ve o gün içerisinde özel günlerine dair yapacakları süslemeyi, dağıtacakları hediyeyeyi alır ve gider. Bizler de bu organizasyonların yapılalacağı yerlerde gerekli süslemeleri de yapıyoruz. Kiralama ile yapılır bu, kutlama yapmak istediklerinde vatandaşlar ev veya farklı bir mekanda kutlama yaapmak istediğinde bizlerin elinde bulunan süsleme materyalleri ile nakliye ve montajı yapıyoruz” dedi.

 

“ÜRÜNLERİMİZ EL EMEĞİ GÖZ NURU, İŞİMİZİ SEVİYORUZ”

Beğen, hazır aldıkları kalıp ürünleri kendi elleriyle nakış nakış işleyerek kişiye özel ürün ürettiklerini ifade ederek, “Ürünlerimiz tamamen el emeği göz nuru işlenen, dokunan ürünlerdir. Sarf malzeme olarak bizlere gelir. Bu ürünlerin süslemesi, yapımı tamamen bizlerin elleriyle bambaşka bir nesneye dönüşür. Büyük bir emekle süslemeler ve diğer ürünlerimiz hazırlanır. İnce ince dokunur, bizlere hazır ürün olarak gelmez. Butik bir iş yapmış oluyoruz. Zor olsa da severek yapıyorum. Biz de işimizi severek yapıyoruz, bunun karşılığını da aldığımızı görüyorum çünkü müşterilerimiz bizleri tercih ediyor.Bizler de bu güveni sağlıyoruz, müşterilerimiz bizlerin veli nimetidir” diye konuştu.

 

“ÜRÜNLERİMİZ KİŞİYE ÖZEL OLARAK TASARLANDIĞI İÇİN HAZIR ÜRÜNLERDEN AYRILIYOR”

Beğen Dizayn isimli işletme sahibi Salman Beğen, ham halde alınarak işlenen ürünlerin kişiye daha fazla hitap eden bir yönü olması dolayısıyla hazır işlenmiş ve kalıpların dışına çıkamayan ürünlere nazaran daha fazla tercih edildiğini kaydederek, “Hazır alınan ürünlerin satışı ile ham halde alınıp işlenen ürünler arasında tabi ki fark vardır. Hazır olan süsleme ürünlerde bellli bir kalıbın dışına çıkamıyorsunuz fakat kendiniz yapınca ve bunu müşteriye sununca müşteriye daha özel oluyor ve anlam kazanıyor. Müşterilerimiz örneğimiz bir ürüne farklı bir çiçek, farklı bir renk ve farklı bir detayı eklemek istiyor ve tamamen kendisine özel olmuş oluyor. Bu cazip bir durum yaratıyor ve bizler de hemen olumlu olarak cevap verebiliyoruz. Hazır olarak ithal olarak gelen ürünlerde ise bu şansınız olmuyor. Ürüne müdahale edemiyorsunuz, bizler kişiye özel çalışıyoruz. Müşteri dilediği ürünü tedarik ediyor ve anlamlı hale geliyor. Genel olarak insanlar bunu talep ediyor. İnsanlar kendi şahıslarına özel yapılmasını ister ve bu diğer sektörlerde de var. Bazen bu mecburi olabilir, hazırlık yapım süreci özel günlerde acele hale gelince müşteriler hazır olan ürünü almak zorunda kalmış oluyor. Kar marjına bakıldığında hazır ürünler Çin menşeili ürünler olmuş oluyor ve bütçeye daha uygun olabiliyor. Ama kalite ve çeşitlilik bakımından asla bizlerin yaptığı kişiye özel ürünlerle kıyaslanamaz. İşçilik, el emeği ve her detayı ayrı ayrı işlenen ürünlerimiz daha çok tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

 

“SARF ALDIĞIMIZ MALZEMELERDE PANDEMİ NEDENİYLE YÜZDE 70 ZAM OLDU”

Pandemi sürecinde vatandaşların da alışkanlıkların değiştiğini ifade eden Beğen, “Ürünlerimizdeki fiyatlar sarf malzemeden oluşuyor ve bu sarf malzeme ithal ediliyor. Bu anlamda pandemiden dolayı zamlar var. Birebir ürünlerde artışlar söz konusu. Bizler karımızından feragat ediyoruz ve bunu müşterimize yansıtmıyoruz. Vatandaşlar da daha önce örneğin bir kutlama için 100 adet süsleme ürün isterken şimdi 20 adete düştü. Çünkü bizde fiyatlar yükseldi. Bizim de el emeğimiz, giderlerimizin olması nedeniyle fiyatlara yansıyor. Yüzde 70 civarında sarf malzemelerimizde zam söz konusu. Bu da maaliyetlerimize yansıyor ama bizler bunu müşteriye yansıtmıyoruz, insanlar da haklı bu konuda” dedi.

 

“PANDEMİ SEKTÖRÜMÜZÜ OLUMSUZ ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR”

Çarşı’da bulunan Çiçek Pasajı esnafı olarak bağlı oldukları sektör olan düğün organizasyonlarının pandemi nedeniyle yapılamamasının kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Beğen, tek umutlarının 1 Haziran’dan itibaren normalleşme kararının alınarak bu organizasyonların devam edilmesi olduğunu kaydederek, “Söz, nikah,nişan, düğün gibi özel günlere dair insanlar misafilerlerine hediyelik ürün vermek için sipariş verir. İnsanlar bütçelerine göre hazırlık yapıyor. Herkes bir ürünün en iyisini ister ama insanlar özellikle bu dönemde maddi olarak daha hassas olmak zorunda kalıyorlar. Çiçek Pasajı biz tasarım, dizayn sektörü üzerine Mersin adına bu işin merkezi konumunda yer alıyor. Bizim işletmemizin dışında burada aynı işi yapan 25 iş yeri mevcut. Bu da özellikle organizasyonların yapılmasına yönelik vatandaşların Çiçek Pasajına rağbeti ile bir çekim merkezi haline getirdi. Pandemiye yönelik geçtiğimiz günlerde son bulunan tam kapanma sürecinde evde kaldık mecburen. Bizler de bu kısıtlamalardan etkilendik ama büyüklerimizin bildiği bir şey vardır. Tabi ki bu kısıtlamalar bizim gibi küçük esnafı maddi ve manevi olarak etkiliyor. Tam kapanma bitti ama bizim de bağlı olduğumuz sektör olan nikah salonları ve düğün organizasyonlarının yapılamamasına yönelik kararlar devam ediyor ve 1 Haziran’a kadar böyle devam edecek. Umut ediyoruz ki 1 Haziran’dan sonra beklentimiz özel gün organizasyonların yapılmaya başlanması. Eski yoğun olan günlerimiz dönermiyiz bilmiyorum. Biraz daha dişimizi sıkmak zorundayızama bir yılı aşkın süredir devam eden pandemi bizim sektörü ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Sektörümüzün içinde hizmet veren diğer meslek grupları içinde pandemiden kaynaklı kepenk kapatan, iş yapamaz olan, devam edemeyen esnaflar oldu” diye konuştu.

 

“DÜĞÜN ORGANİZASYONLARI SEKTÖRÜ ŞU AN MİLYONLARI İLGİLENDİRİYOR”

Beğen, düğün organizasyon sektöründe kendileri ile beraber farklı meslek sahiplerinin de olduğunu ve alınacak kararların milyonları ilgilendirdiğinin altını çizerek, “Bizim sektörü düğün sektörü olarak görebiliriz.Bunun yan dalları olarak, düğün salonları, orkestralar,kuaförler, kuru temizlemeciler, gelinlik moda evleri, saç aksesuarları var. Sektörümüz genel anlamda Türkiye’de milyonları ilgilendiren bir sektör.Sadece hediyelik, süsleme sektörü pandemiden etkilemiş değil, birçok iş kolu ve milyonları ilgilendiren bir sektör bu. Kıraathaneler, kafeler gibi yerler de çok etkilendi, bizler çarkı çevirebiliyoruz ama bunu yapamayanlar var. Umarım koronavirüs aşıları daha hızlı yapılır ve herkes aşılanır. Bu şekilde bizler de bu hastalıktan umarım kurtuluruz” dedi.

 

“UMUYORUM Kİ GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ”

Pandemi nedeniyle küçük esnafın zor günler geçirdiğine işaret eden Salman Beğen, güzel günler görmeyi umut ettiklerini söyleyerek, “Çiçek Pasajı’nda 120’nin üzerinde esnaf var, bu süreçte pandemide şükür ki kapanan dükkan olmadı. Burada çalışanlar hep aile bireylerinden özellikle oluştuğu için fazla etkilenmedi ama esnaf tabi ki zorlanıyor. Kira ödemeleri, borçlar gibi sorunlar yaşayanlar da oldu. Yeni esnaf destekleme paketi bizim sektörü kapsamıyor. Bizler bundan yararlanmıyor ama başka bir yardım da destek alacak mıyız bilmiyoruz. Umarım ki yardım alırız en azından bir destek olmuş olur bize.1 Haziran sonrası kontrollü normalleşme sona erecek ve nikah törenleri için bir serbesti sağlanacak deniyor. Umarım bu gerçekleşir ve uzamaz. Milyonlarca insan bu işten ekmek yiyor. Umuyorum ki güzel günler göreceğiz çünkü bu süreç hepimizi yıpratıyor” şeklinde konuştu.

 

                                                                                


Etiket: mersin, salmanbeğen, çiçekpasajı, beğendizayn


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA