Yaşat, “Kantinciler neredeyse 18 ay ekmeksiz kaldı, çalışamadı”




Tarih: 12 Eylül 2021 Pazar 13:28


Mersin Kantinciler ve Büfeciler Odası Başkanı Adem Yaşat, okulların açılmasıyla beraber kantinlerde alınan pandemi önlemleri hakkında gazetemizin sorularını yanıtladı. Yaşat, pandemiden en çok etkilenen sektörler arasında yer aldıklarını belirtti.

Haber- Burak Karataş

Mersin Kantinciler ve Büfeciler Odası Başkanı Adem Yaşat, okulların açılmasıyla beraber kantinlerde alınan pandemi önlemleri ve kantincilerin genel problemleri hakkında gazetemizin sorularını yanıtladı. Yaşat, “13 Mart 2020 itibariyle kantin işletmeci meslektaşlarımız kapandı ve yaklaşık neredeyse 18 ay ekmeksiz kaldı, çalışamadı. En fazla etkilenen meslek gruplarından bir tanesi de biziz. Zor bir dönem geçirdik inşallah bundan sonra yeni eğitim-öğretim yılının daim olması ve kapanmamasını, bu salgın hastalığının bitmesini bütün meslektaşlarımız adına umut ediyorum” diye konuştu.

 

“DEVLETTEN 12 BİN LİRAYA YAKIN HİBE DESTEĞİ ALDIK”

Pandemi sürecinden belediyeden yeteri kadar desteği alamadıklarını ama hükümetin kantincilere yardımcı olmak adına çalışmalar yaptığını belirten Yaşat, “Belediye kantin işletmecilerinden 500 lira su faturası parası almadı bu süreçte, onun haricinde iki defa koli yardımı aldık. Çünkü gerçekten artık ihtiyaç olduğu için, Allah razı olsun ama biz belediyeden diğer illerdeki belediyelerde olan emsal olarak Antep, İzmir, İstanbul gibi belediyeler nakdi para yardımında bulundular ve bunu biz de belediyeden talep ettik ama bununla ilgili dönüş sağlanmadı. Devletten de yaklaşık 12 bin liraya yakın bir hibe desteği aldık. Normalde orada kira yardımı olarak 4 tane 750 olarak yararlanamıyorduk ama sağ olsun bakanlık ve federasyon devreye girdi. Kantinciler en mağdur olan meslek grubudur. Bunun da başvurusu yapılsın onaylatılmaya çalışılacaktır denildi, kira yardımından da faydalandık böylelikle. Okullar açıldı, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen yazıya göre okula öğrencilerin tamamı gelse dahi kiraların yarısı alınacak diye ve bu da bizim kantin işletmecilerimizi bir nebze rahatlatacaktır kendilerini toparlamaları adına ama bunun daim olması durumunda kantinciler adına daha da toparlayıcı ve destekçi olacaktır tabi ki” ifadelerini kullandı.

 

“ALINAN KARARLARLA İLGİLİ OLARAK ÜYELERİMİZİ ANINDA BİLGİLENDİRİRİZ”

 Kantinlerin açılacağı günden itibaren, bakanlıktan gelen yazıları federasyon yoluyla aldıklarını ve tüm eksikleri giderdiklerini, üyelerinin gerekli bütün belgeleri alındıktan sonra odaya bağlı üyeler olarak kabul edildiklerini belirten Yaşat, “Biz federasyonlara bağlı olduğumuz için her ilin kantinciler odaları olarak toplanır federasyon eşliğinde. Biz orada bütün mevzuatları, genelgeleri denetimle alakalı bütün yazıları bizlere aktarırlar ve bizde ona göre üyelerimizi bilgilendiririz ve teknolojiyi çok aktif kullanan bir oda olarak anında üyelerimizi bilgilendiririz. Tüm üyelerimizin ve çalışanlarımızın tamamının hijyenik belgeleri vardır, eksik oldu mu hemen kurslarımızı açarız. Onun haricinde hepsinin ustalık belgesi vardır, ustalık belgesi olmayan zaten ihalelere giremez, aşçılık belgeleri, iş sağlığı güvenliği belgeleri olmalı kesinlikle” şeklinde konuştu.

 

“İL GENELİNDE AŞI OLMAYAN KANTİNCİMİZ KALMADI”

Aşıyla alakalı olarak da gerekli uyarıları yaptıklarını ve il genelinde aşısız kantincilerin kalmadığını belirten Yaşat, “Ben şahsım olarak herkesin aşı olması gerektiğini ilettim. Aşı olmayacakların haftada en az iki tane test yaptırmaları gerektiğini ilettim. Bununla ilgili olarak şu anda il genelinde aşı olmayan kantincimiz kalmadı. Aşı olmam diyen, direnen kantincimiz kalmadı, elemanlar dahi aşı oldu ve hepsinin de aşı kartları mevcut. Hijyen, mesafe ve 14 kural levhaları bütün kantinlerde kural olarak koyduk ve mevcuttur. Dezenfektanlarımızı kantinlerimize koyduk, kantinlerimizi ilaçlattık, temizledik. Kıllık kıyafet ve nerde nasıl davranacakları hakkında eğitimleri vardır. Öğrenciyle karşı karşıya gelindiğinde maskesini takıp, nasıl davranılması gerektiği hakkında yeterli bilgiye de sahiptirler.  Çocukları, öğrencileri kendi çocuklarımız gibi görüyoruz” diye konuştu.

 

 

“VELİLER ÇOCUKLARINI GÖNÜL RAHATIYLA TESLİM EDEBİLİRLER”

Kantinlerin en güvenli, en hijyenik yerler olduğunu, her zaman denetlendiklerini ve çocuklara zararlı hiçbir ürünün satılmadığını söyleyen Yaşat, “Kendi çocuklarımıza ne yediriyorsak, onlara da aynı şeyi yediriyoruz. Kantinlerimiz, mutfaklarımız herkesin gözünün önünde, kapalı bölge yok, herkes gezebilir, görebilir. Bizim okul kantinlerindeki en önemli şey bakanlığın çıkarmış olduğu genelgeye göre seçilen gıdalar vardır. En sağlıklı yerler okul kantinlerimizdir. Okul kantinlerimizin büyük bir bölümünde kadınlar çalışır, anne eli değmiş gibidir. Mümkün olduğunca çocuklara sağlıklı gıdalar yedirme gayeti içerisindeyiz. Veliler çocuklarını gönül rahatıyla teslim edebilirler, her zaman gelip, kantinleri görebilirler ve okul kantinleri kadar hiçbir esnaf grubu denetlenmez. Her ay mutlaka okul yönetimi denetler, en ufak bir sıkıntı olduğunda anında yazar, onun haricinde bakanlıklara bağlı yetkililer, milli eğitime bağlı yetkililer denetlerler. Herkes denetler. Herkesin gözü önünde çalışırız, bizler şeffafız. Her zaman herkes girebilir, isteyen istediği gibi denetleyip görebilirler hijyenik ortamları. O konuda velilerimizin gönlü rahat olsun” sözlerini ekledi.

 

KANTİNLERDE POZİTİF VAKA ÇIKMASI HALİNDE NE YAPILACAK?

Pozitif vaka çıkması dahilinde ne tür önlemler alınacağını, neler yapılması gerektiğine dair üyeleri bilgilendirdiklerini altını çizen Yaşat, “Bakanlıktan gelen yazıda da öğretmende ya da öğrenci ve kantincilerde ne tür önlemler alınması gerektiğine dair bütün yazılar, konular ele alınmış ve yeterince bilgilendirme yapılmıştır. En ufak rahatsızlığı olduğunu hisseden bile aşıları tam olmasına rağmen anında gidecek test yaptıracak, test negatif olsa bile iyileşene kadar okula gelmeyecek. Biz bunu özellikle ilettik aşıları tam olmayan kantinci hemen hemen yok, onun için ben uyarımı yaptım. Çocuklar bizim çocuklarımız, burada en çok bizim esnafımız mağdur oldu. Eksilen eleman yerine kantinciler yeteri kadar önlem alarak, stabil hale getirecek geçici süreliğine” ifadelerine yer verdi.

 

“OKUL KANTİNLERİNE ELEMAN ALINIRKEN ARANAN KRİTERLER”

Okul kantinlerinin çocuklar için çok önemli olduğunu ve bunun için de eleman alınırken başta sabıka kaydı olmak üzere her türlü belge istediklerini söyleyen Yaşat, “Okul kantinlerine alınacak olan elemanı belli kriterlere tabii tutuyoruz. Öncellikle sabıka kaydı, daha önce bir yerde çalışmış mı, referansı, hijyen belgesi, kalfalık belgesi, iş sağlığı güvenliğiyle alakalı belge alma zorunluluğu var bu tür belgeleri aldırıyoruz. Özellikle verem savaş testinin negatif olduğuna dair belgesini bize getirmesi lazım. Aşılarının tam olması lazım” dedi.

 

“OKUL KANTİNLERİNİN EN BÜYÜK PROBLEMİ YAPILAN ZAMLAR”

Okul kantinlerinin genel sorunlarından bir tanesinin de okul açılmaya yakın iken ürünlere zamların yapılması olduğunu söyleyen Yaşat, “Bu zamları hammaddenin pahalılığına bağlıyorlar ama halbuki artan talepler karşısında yapılan zamlardır bu. Ürünlerdeki pahalılığa direkt olarak kantinciler günah keçisi olmuş oluyor. Sırf okullar açıldığı için kantin ürünlerine aşırıya kaçan bir zam oranı yapılıyor. Bizim ürünlerimiz günlük olduğu, alındığı için ilk zamdan hemen etkilenmiş olup, bizlerde öğrencilere pahalıya satmak zorunda kalıyoruz. Bir de logolu ürünlerle alakalı olarak Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım Orman Bakanlığı’na yazı göndermiş durumda; pandemi sürecinde logolu ürünlerin firmaların yapamadığını, yapamadığı için bir yıl daha süre istediğiyle ilgili resmi yazısı var. Fakat bunu iletişim olarak sunamamış ya da iletilmediğinden dolayı bizi denetlemeye geldiklerinde bu ürünlerin niye satıldığını soruyorlar. İki yıl boyunca iş yapamayan kantinciler ve logolu ürünler hakkında hiçbir firma hazırlık yapamamış ve logolu ürünler de olmadığı için de kantincilerin burada direkt kapatması lazım o zaman. Şu anda hazırlık yapılmadığı için logolu ürün diye bir ürün olmadığı için çok büyük sıkıntı” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.

 


Etiket: mersin, kantinciler, büfeciler, okul, kantin


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA