Karacan: “Enflasyon rakamlarının yükselmesi piyasayı tedirgin etti”




Tarih: 13 Ekim 2021 Çarşamba 15:18


Merkez Bankası’nın enflasyon rakamlarını açıklamasıyla beraber döviz rekor tazeleyerek tüm zamanların en yüksek rakamlarına ulaştı. Dövizdeki hareketlenmelerle ilgili konuşan Dövizci Mehmet Karacan, “Doların yükselme sebeplerinden en önemlisi; enflasyon oranlarının beklenildiğinden daha yüksek gelmesi. Merkez Bankası’nın buradaki hamlesi, faizi düşürmesi ister istemez piyasada biraz gerginlik yarattı” dedi.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Merkez Bankası’nın enflasyon rakamlarını açıklamasıyla beraber döviz rekor tazeleyerek tüm zamanların en yüksek rakamlarına ulaştı. Dövizdeki hareketlenmelerle ilgili konuşan Dövizci Ferhat Akyıldız, “Dövizdeki hareketlenmenin sebebi uluslararası piyasalarındaki oynaklıktan ziyade daha çok ülkemizin enflasyonuyla alakalı bir durum söz konusu. Enflasyon yükseldikçe dövizde yükseliyor maalesef. Döviz kurunun yükselip, yükselmeyeceği Merkez Bankası’nın müdahalesi olur mu, faizi yükseltir mi bunlar etken. Merkez Bankası bunları yaparsa gevşer ve biraz rahatlar piyasa ama yapmaz ise de enflasyona göre artış bekleniyor. Dolar ilk defa 9 seviyelerinde, daha yeni rekorlar da olabilir ama gevşeme de olabilir. Çünkü ülkenin hem siyasi hem de ekonomik politikasına bağlı bunlar, ikisinde de bir yumuşama olursa dövizde de yumuşama olur tabi ki. Mersin bilindiği üzere ihracatçılar bölgesi, liman bölgesi ama şu anda her şeye rağmen dövize rehavet yok, alan aldı, ihtiyacı olan da ihtiyacı kadar bozmayı tercih ediyor. Onun dışında dövizi artık bu noktadan, bu seviyelerden almak ne kadar doğru biraz da onun kararsızlığı var. Şu anda halk satın aldığı dövizlerini bekletme yoluna gitmiş durumda. Yıl sonunda doların seyri de tamamen Merkez Bankası’na bağlı ve bir de siyasette yumuşama olursa döviz aşağı yöne doğru hareket edebilir. Ama dediğimiz gibi bir yumuşama da gerçekleşmez ise enflasyona göre doları yılsonunda 9,30 seviyelerinde bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“DÖVİZİN YÜKSELMESİ, YÜKSEK AÇIKLANAN ENFLASYON ORANLARIYLA ALAKALI”
Dolardaki hareketlenmeyi sadece Türkiye’ye bağlamanın doğru olmayacağını,  Amerika’daki faiz oranlarının yükselmesinin de Türkiye’yi de etkilediğini kaydeden Dövizci Mehmet Karacan, “Bir de Türkiye’deki mevcut enflasyon verilerinin normalden yüksek açıklanması. Enflasyon oranı 19,50 geldi, normalde daha düşük gelmesi bekleniyordu. Merkez Bankası’nın buradaki hamlesi, faizi düşürmesi ister istemez piyasada biraz gerginlik yarattı. Şu anda yabancılar doların her düştüğü zaman alım fırsatı yapıyorlar, buradaki parasını kapatıp, kaçmayı planlıyorlar, yurt dışına çıkıyorlar, verilerin bu kadar yükselmesinin sebebi bu. Tabi buradaki iç piyasadaki kişilerin de destek vermesinden kaynaklı yani ekonominin normalde enflasyon 19,50 iken faizi 18’e çekmesi piyasada tedirginlik yarattı. Her ne kadar Merkez Bankası Başkanının ‘Bizim faizi düşürmemizle doların yükselmesiyle bir alakası yok’ dese de tamamen bununla alakalıdır” şeklinde konuştu.

 

“DOLAR, A’DAN Z’YE HER ŞEYİ ETKİLEMEKTEDİR”
Türkiye’nin dışa bağımlı bir ülke olduğunu, doların yükselmesinin ülkeyi çok etkilediğini ve etkileyeceğini belirten Karacan, “Türkiye’nin her şeyi dışarıdan gelmekte, dışa bağımlıyız. Örneğin doğal gazımız yok, kış geliyor ve doğal gaz dışarıdan dövizle alınıyor, döviz yükseldiği zaman ister istemez doğal gazı pahalı alacağız. Ham maddemiz yok, bütün her şeyi ithal ediyoruz ve ithal edilen her ürün dolarla geliyordur ülkeye. İster istemez bu da doların yükselmesine sebebiyet veriyor. Bütün bu verilerde iç piyasaya yansıyacaktır. Bu zamanda benzin 7,80 kuruştan alınıyorken, belki de bir ay sonra 9 liradan satın alınacak, fiyatlar yükselecek. Çok değil 5 yıl önce 1,5-2 lira olan LPG günlerde 5 küsuratlarda. Dolar A’dan Z’ye her şeyi etkilemektedir” diye ekledi.

 

“YILSONU DOLARI 9,44 DOLAYLARINDA BEKLİYORUM”
Doların ilk defa 9 lira seviyelerine geldiğini ve daha da yükselebileceğini söyleyen Karacan, “Doların yükselmiş olması biz dövizcileri pek de etkilemedi, çünkü biz alıp satanız. Ama 9 lira olmuş olması vatandaşlar için psikolojik bir sınır, sadece 9 lirada kalmayacak dolar, daha da yükselecek. Doların bu seviyede kalacağını bilsek çok memnun kalırız ama bu seviyelerde kalmayacak ve ben yılsonu doları 9,44 dolaylarında bekliyorum. Ama önlem alındığı zaman olumlu yönde etkilenir mi onu bilemem ama pek de tahmin etmiyorum, yani yönü zaten yukarda. Türkiye’de ekonomiyi bilen insanlar faizin bu dönemde düşmemesinden yanaydı, çünkü yarın bir gün dolar 10-11 lira olduğu zaman bu sefer 100 puan indirdiğimiz puanı 500-600 puan yükseltmemiz gerekecek ve o zaman da ekonomide daha büyük, ağır yükler gelecek” ifadelerine yer verdi.

 

“PİYASALAR ÇOK DURGUN”
Doların yükselmiş olmasının halkı tedirgin etmediğini, kimsenin döviz işlemi yapmadığını kaydeden Karacan, “Dolar yükseldiği için hiçbir rehavet olmadı, bilakis ne alan var, ne satan. Piyasalar çok durgun, esnaflar açısından da durgun, bizim açımızdan da durgun yani artık dolar yükseldi diye hemen dolar bozulup ya da dolar düştü diye dolar alayım diye bir durum söz konusu değil artık. Bunun sebebi de ya vatandaşta para kalmadı ya da vatandaşın bu yönden güveni azalmış oldu” diye konuştu.

 

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA