Karteper: “Ucuz diye internetten altın almayın”




Tarih: 11 Kasım 2021 Perşembe 14:55


Son zamanlarda altın piyasasının çok hareketlenmesi, rekor üstüne rekor tazelemesi üzerine konuşan Mersin Kuyumcular Odası Başkanı Hüseyin Karteper, altında oluşan fiyat artışı karşısında internette satılan ucuz altınlar için uyarıda bulunarak, “İnternet sitelerinde satılan ucuz altına halk kulak asmasın. İnternet sitelerinde satılan ucuz altınların sahte olduğunu, dolandırıcılık yapıldığını, sahte altınların gönderildiğini hepimiz gördük ve biliyoruz. Piyasanın çok altında satılan altından şüphe duyulmalı” dedi.

Haber- Burak Karataş

Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra yükselişe geçip, rekor üstüne rekor kıran altın hakkında açıklamalarda bulunan Mersin Kuyumcular Odası Başkanı Hüseyin Karteper, altının sürekli olarak değişkenlik göstermesinin sebebini ülke ekonomisine bağladı. Karteper,  “İstikrarsızlığın başladığı yerde tüm fiyatlar farklı farklı derecelerde seyreder.  Tüm dünya genelinde en çok kazandıran, en büyük yatırım altındır. Amerika FED’in almış olduğu kararla Merkez Bankası’nın yaptığı toplantılarda belirli bir zaman içerisinde faizlerin artmayacağı ortaya çıkınca altın kendi kendini toparlamaya başlamıştır. Aşağı yukarı bin 822-826 dolar olan Ons bin 815’lere gerilemiştir. Bununla beraber dolarda aşağı yukarı 10 liranın altına geri çekilmeye başlamıştır. Bu ekonomiyle alakalı konulardır. Ekonomisi düzgün olan ülkelerde veriler bu kadar oynar mı bilinmez ama bizim ülkede maalesef dolarımız da yükseliyor, Ons da yükseliyor, altın da yükseliyor” ifadelerine yer verdi.

 

“ALTINDAKİ İSTİKRARSIZLIK YATIRIMCIYI DÜŞÜNDÜRÜYOR”

Yatırım amaçlı olarak en çok kazandıran ve kar ettiren madenin altın olduğuna ama değişkenliğin yatırımcıyı yatırım konusunda düşünmesine sebep olduğuna dikkat çeken Karteper, “Yatırım amaçlı olarak düşünüldüğünde en çok kazandıran altındır. Altının istikrarsızlığının sebebi de belirli bir kapasitede yükselip, belirli bir kapasitede düşmüyor. Ekonomiyi ele alırsak altın son iki ayda en çok kazandıran maden durumundadır. Bunun içerisinde altın birden yükselip, düşmesi maalesef yatırımcıyı geride tutuyor, yatırımcı risk almak istemiyor ve bu yüzden de istikrar yakalanmamış oluyor ama umudumuz o yöndedir ki en kısa zamanda istikrar sağlanacaktır. Ülke ekonomisindeki bazı durumlardan dolayı şu anda altınlar halk tarafından satılmaktadırlar. Tabi ki düğün, nişan ve benzeri geceler olduğu zamanda altın satışları biraz artıyor ama şu anda genelde halkımız, yatırımcı elindeki altını paraya çevirmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

 

“İNTERNETTE SATILAN UCUZ ALTINA GÜVENMEYİN”

Altın piyasasındaki hareketlenmeyle birlikte halkın ucuz altın aramalarında sahte altınla dolandırılma riskine karşı uyarılarda bulanan Karteper, “Altın son zamanlarda bu kadar pahalanmışken, bu kadar hareketlenmişken internet sitelerinde ucuza altınlar satılmaya başlanmış durumda. Halk, altın bu kadar pahalıyken ucuz altın arayışına girdiği zaman bazen de kandırılabiliyorlar. İnternet sitelerinde satılan ucuz altına halk kulak asmasın. İnternet sitelerinde satılan ucuz altınların sahte olduğunu, dolandırıcılık yapıldığını, sahte altınların gönderildiğini hepimiz gördük ve biliyoruz. Altın her yerde aynı fiyatadır ortalama olarak. Piyasanın çok altında satılan altından şüphe duyulmalı. Ucuz altın deniliyor ama altın bile değiller, sahte altınlardır. O yüzden buradan altın alıcılarına, halkımıza şunu söylemek istiyorum. İnternet kanalıyla satılan altınlar günde bir defa güncellenen fiyatlarla sunulur ama kuyumcularda dijital tabelalarla fiyatları sürekli olarak güncellenmektedir. Ucuz diye o satışlardan fayda sağlanmayacaktır ve halk her zaman zararlı çıkmış olacaktır. Ben halkımıza sadece kuyumcu dükkanlarından altın almalarını talep ediyorum. Altını internet sitelerine ya da başka yerlere güvenerekten almayın, altının fiyatı her zaman her yerde aynıdır. Her yerde aynı fiyat biçilir, ons karşısında ons olarak, bizde ise TL olarak karşılık görmektedir ve bu yüzden de sürekli güncellenip satışa sunulmaktadır altınlar ve piyasanın çok altında satılan altınlardan halk şüphe duyabilmeli” ifadelerini ekledi.

 

“ARTIK HER PARASI OLAN KUYUMCU OLAMAYACAK”

Artık her parası olanın kuyumcu dükkanı açamayacağını söyleyen Karteper, “Kuyumcular Odası olarak biz her parası olanın kuyumcu dükkanı açabilmesine zaten karşıydık. 1993 yılında Çıraklık Eğitim Kanunu’na göre 3308 sayılı Çıraklık Eğitim Yasası’na göre aslında kalfalık, ustalık ve usta eğiticilik belgesi almayanlar dükkan açamıyordu ama tabi devlet büyükleri; ‘Vergi veren kişiyi engelleyemeyiz’ dediği için her gelen dükkan açabiliyordu. Yalnız 31.12.2021 tarihine kadar ustalık, kalfalık belgesini alanlar yetki belgelerine başvuracaklar, yetki belgesi olmayanlar artık kuyumcu dükkanı açamayacaklar ve bu da yasalara göre de çok da iyi olan bir durumdur. Yetki belgesini kullanamayan kuyumcu dükkanını da kullanamayacak. Maalesef ki o zaman kuyumcu dükkanları da kapatılacaktır” diye konuştu.

 

“YATIRIMCILAR DEMO ALTINA KARŞI DİKKATLİ OLSUNLAR”

Son zamanlarda, geçtiğimiz günlerde çıkan yasayla beraber kuyumcu raflarında sergilenen demo altınların kaldırılması zorunluluğuyla ilgili konuşan Karteper, “Aslında biz demo denilen sahte altınları güvenlik açısından, altın güvenliği açısından kullanıyorduk. Demo olayı iyi bir seyirdeydi ama bazı kendini bilmezler bu demo olayını yanlış kullanmaya başladı. Yani hırsızlıktan dolayı kullandığımız, vitrine konulan altınları kimileri kendi altınlarıyla beraber karıştırıp, bir arada müşteriye satabiliyorlardı. Biz aslında demoyu ilk olarak hırsızlığa karşı olsun diye, hırsızlık anında altınlar çalınıp, gitmesin diye kullanıyorduk. Ama şu an artık demo kalksın çünkü artık hırsızlar bizden daha bilgili olmaya başladı bu konuda. O yüzden demonun ben Mersinimizde de kullanılmasından yana değiliz. Biz Mersin’de elimizden geldiğince demo altınları kullanmamaya dikkat ediyoruz ve oda olarak kullanılmasını da istemiyoruz. Bunlar birer sahte altındır ve kullanılmasına karşıyım dediğim gibi, içerisinde de ‘demo’ diye yazmaktadır. Sahte altın bile değildir, altın kaplamadır, değersiz bir madenden ibarettir, halkımız demoya karşı dikkatli olsun” diye ekledi.

 

“İŞÇİLİĞİ AZ, 22 AYAR ALTINA YATIRIM YAPIN”

Son olarak Kuyumcular Odası Başkanı Hüseyin Karpeter, altın yatırımcılarına öneri ve tavsiyelerde bulunarak, “İşçiliği az olan ama kaliteli, 22 ayar altına yatırım yapsınlar. Bunlar 22 ayar olan her türlü altının alım satımı gerçekleşir. İşçiliği az dediğimiz de bilezikler vesaire. Bunlar işçiliği az olan altınlardır ve kuyumcu arkadaşlarından rica ettikleri zaman da alış ve satışlarında da yardımcı olunacaktır. Ben kendi adıma yatırım yapacak olursan 22 ayar altına yatırım yaparım. Yani 14 ayar altının işçiliği kendi kadardır ama 22 ayarda öyle büyük bir işçilik yoktur. Bugün en güvenli maden altındır, en çok kazandıran da altındır. Diğer yabancı para birimlerinden de daha çok kazandırdığı için ben sürekli olarak altını öneririm. Yatırımcılara oda olarak en büyük tavsiyemdir” dedi.

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA