İkinci taksit ödemelerinde son gün 30 Kasım!




Tarih: 22 Kasım 2021 Pazartesi 17:22


Mersin Vergi Dairesi Başkanı Seyfettin Baysal, yapılandırma ile ilgili açıklamalarda bulunarak vatandaşları bilgilendirdi. İkinci taksit ödemelerinde son günün 30 Kasım olduğunu hatırlatan Başkan Baysal, “Vatandaşlarımızın bu kanundan yararlanmalarına devam etmeleri için mutlaka bu kanuna göre ödenmesi gereken ilk iki taksitin zamanında ve süresinde tam olarak ödenmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle kamuoyumuza hatırlatmak istiyoruz ki; 30 Kasım 2021 tarihine kadar borçlarını ikinci taksitini ödemeleri tavsiye ediyoruz” dedi.

Haber- Gizem Konucu

9 Haziran 2021’de yürürlüğe giren 7326 sayılı Yapılandırma Kanunu’na başvurular, 30 Eylül itibarıyla sona ermişti. Kanun kapsamında Nisan 2021 ve öncesi dönemlere ait kesinleşmiş SGK sigorta primleri, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, işsizlik sigorta primleri, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı veya malullük sonucunda doğan rücu alacakları ve 4b (Bağ- Kur) sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan alacaklar yapılandırıldı.Mersin Vergi Dairesi Başkanı Seyfettin Baysal, yapılandırma ile ilgili açıklamalarda bulunarak vatandaşları bilgilendirdi. Başkan Baysal, “Bilindiği üzere daha önce fırsatlar kanunu olarak bilinen 7326 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması ilişkin kanunumuzun başvuruları sona ermişti ve bu kanunumuza göre borçları olanların yapılandırılmalarını tamamlamışlardır. Birincitaksitlerini 1 Kasım itibari ile ödemiş olması, ikinci taksitlerin ise 30 Kasım Salı günü mesai saati sonuna kadar ödenmesi tam veya eksik ödenmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle bu kanundan yararlanmalarına devam etmeleri için mutlaka bu kanuna göre ödenmesi gereken ilk iki taksitin zamanında ve süresinde tam olarak ödenmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle kamuoyumuza hatırlatmak istiyoruz ki; 30 Kasım 2021 tarihine kadar borçlarını ikinci taksitini ödemeleri tavsiye ediyoruz” dedi.

 

PEŞİN ÖDEMEYİ TERCİH EDİP, ÖDEMEYİ KAÇIRANLARA İKİNCİ ŞANS

Başkan Baysal, peşin ödemeyi tercih eden ama ilk taksiti 1 Kasım’a kadar ödemeyi gerçekleştirememiş olan mükellefler için de 30 Kasım’a kadar yatırma imkanı sağlandığını belirterek, “Peşin ödemeyi tercih etmiş olan mükelleflerimiz varsa bunlar herhangi bir şekilde birinci taksitlerini ödeyememişseler bile birinci taksitlerini gecikme zammı ile birlikte 30 Kasım sonu itibari ile bu ödemelerini yaparlarsa bu yapılandırmadan yararlanma imkanları devam edecektir. Bunu önemle kamuoyumuza duyurmak istiyoruz. Bunun yanında ödemelerde de zorluk yok. Ayrıca borçlu mükelleflerimizin ödemelerini kamu bankaları ve diğer bankalar aracılığıyla da yapabilirler. Bu anlamda ödemelerde kolaylık sağlanıyor. Yine internet üzerinden gelir idaresi başkanlığı üzerinden “www.gib.gov.tr”" üzerinden borçlarını rahatlıkla ödeyebilirler. Son günün son saatlerine kalmadan zamanında ödemelerini önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

 

“İLK İKİ TAKSİT ZAMANINDA ÖDENMELİ”

Yapılandırmadan yararlanmış olan mükellefler için taksit ödemesi konusunda uyarıda bulunan Başkan Baysal, “Özellikle yapılandırmadan yararlanmış olan mükellefler mutlaka bir ve ikinci taksiti tam ve zamanında ödemek zorundalar. Kanuni şartlardan bir tanesi bu. Birinci taksiti ödememişse yapılandırma direkt bozuluyor. İlk iki taksit eksik ödenmiş olsa bile yapılandırma bozuluyor. İkinci taksitin de süresinde ödenmesi gerekiyor. Ondan sonraki taksit ödemelerinde yıl içerisinde iki taksiti zamanında ödeme yapamayabilir vatandaşlar o zaman yapılandırma bozulmuyor. Ama özellikle ilk iki taksit önemli. Peşin ödemeyi tercih edenler için ise biraz daha avantajlı. 30 Kasım’a kadar ilk taksit zamanında ödememiş olsa bile 30 Kasım’a kadar birinci taksitin gecikme zammı ile birlikte öderse o zaman yapılandırmadan yararlanabiliyor” ifadelerine yer verdi.

 

“E-DEVLET ÜZERİNDEN KONTROL SAĞLAYABİLİRSİNİZ”

Başkan Baysal, kamuya olan borçların mutlaka ödenmesi gerektiğinin ve bunun vatandaşa yararı olduğunun altını çizerek, “Kamuya borcu olan mükelleflerimizin, borç sadece vergi ile kalmıyor. Para cezası vb şeyler de var. Mutlaka zamanında bu borçların ödenmesi avantajlı. Gecikme zam oranı fazla çünkü. Örneğin; 100 liralık borca bir iki sene sonra neredeyse yüzde elli bir zam ekleniyor. Bazı borçları vadesinde ödeyemediği takdirde şartları taşıyorsa ilgili alacaklı vergi dairesine başvurarak taksitlendirme imkanı da mevcut. Yani yapılandırmaların dışında da taksitlendirme yapılabiliyor. Borcum var, nakit bulamıyorum, ödeyemiyorum diyorsa da taksitle ödeme seçeneği var. Mesela gençlerde en fazla öğrenim kredisi borcu çıkıyor. İlgili kurum bu borcu alamadığı zaman bize yönlendiriyor tahsil etmemiz için. Biz bu kişilere ödeme emri gönderip, haberdar ediyoruz. Öğrenci işe girememiştir, 10 bin lira kredi borcu vardır. Gelip bunu taksitle ödeyebilirim dediği zaman yetkili müdür bunu yapabiliyor. Dolayısıyla herhangi bir sürpriz ile karşılaşmıyor. Kredi kartına el konulmuyor, haciz gelmiyor. Ama bunu yapmamış olursa ödeme emri tebliğ ediliyor, ondan sonra haciz gidiyor. Öğrenci bu kişiler ya işe girmemiş oluyor ya yeni işe girmiş oluyor. Parasına, kredi kartına el konuluyor. Bu hoş bir şey değil. Biz istiyoruz ki bu olumsuz olaylarla kimse karşılaşmasın. Kim olursa olsun. Vergi borcu, trafik para cezası, motorlu taşıtlar vergisi ne olursa olsun. E-Devlet üzerinden, artık böyle bir imkan da var. Herhangi bir şekilde kamuya borcunuz olup olmadığını görebiliyorlar. Mesela trafik para cezası yazılmıştır, elektronik ortamda denetimler oluyor. Bu cezaları ilgili kurumlar yazıyor ve tebliğ de ediliyor. Artık vatandaşın direkt adresinde tebliğ edilmesi gerekmiyor, elektronik ortamda da gönderilebiliyor ve tebliğ edilmiş sayılıyor. Haberim yoktu, bilmiyorum deme gibi bir şans kalmıyor” diye konuştu.

 

“KAMUYA KARŞI DUYARLI, SORUMLU VATANDAŞ OLARAK HAREKET ETMEMİZ LAZIM”

Dijitalleşme ile birlikte artık her şeyin dijital ortamda kayıt altına alındığını ifade eden Başkan Baysal,

Vatandaşların devlete olan herhangi bir borcu varsa bunları ödemesinin vatandaşın yararına olduğunun altını çizdi. Baysal, “Bizim arzu ettiğimiz şey, devlete borcunuz varsa bunu bir şekilde ödemeli. Zamanında ödenmesi bile borçlu ilgili daire ile irtibata geçip bunu en kolay şekilde nasıl öderim diye başvuru yapabilir. Çünkü borcu olduğu zaman, örneğin bir ev alıyor vatandaş tapuya gidiyor. Tapuda borç çıkıyor ve hizmeti alamıyor. Devlete borcunu ödemesi gerekiyor. Bunlar birbiri ile bağlantılı. Silah ruhsatı, pasaport almak isteseniz daha borcunuz varsa bu karşınıza çıkacak ve alamayacaksınız. Bunlar olması gereken şeyler. Şirket ortaklıklarında bu konu hakkında çok sıkıntı yaşanıyor. Zamanında şirket ortağı oluyor, ayrılıyor. Ayrıldıktan sonra şirketin ortağı olduğu döneme ilişkin bir vergi cezası ile karşılaşırsa sorumluluğu devam ediyor. Koymuş olduğu hisse kadar sorumlu oluyor. Aslında işin özü şu; devlete borcunuzu en kolay şekilde ödemelisiniz. Borçlu mükellefin kolaylıklardan yararlanma imkanı oluyor. Borcu var diye vatandaş sıkboğaz edilmez. O zor durumda kalsın diye bir işlem yapılmaz, esas olan tahsilattır. Adli para cezaları bize çok geliyor, en fazla sıkıntıyı oradan çekiyoruz. Çünkü mesela Ankara’da, İstanbul’da bir ceza yemiş vatandaş, aracının kaydı Mersin’deyse Mersin’de ilgili vergi dairesi bunu tahsil etmek zorunda. Vatandaşlarımız E-Devletten takip etmeli, kontrol etmeli bu tip durumlarla karşılaşmamak için. Dijital ortamda baya kolaylık var. Kamuya karşı duyarlı, sorumlu vatandaş olarak hareket etmemiz lazım” dedi. Baysal, 7326 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında Mersin’de başvuruda bulunan vatandaşlar hakkında da bilgilendirme gerçekleştirerek, “7326 sayılı kanuna göre en son tarih itibari ile bizde başvuruların toplamı gerek kesinleşmiş borçlardan gerekse matrah artırımında bulunanlar dahil 144 bin 20 kişi başvuru yapmış. Rakam olarak baktığımızda ise 1 milyar 436 milyon 531 bin lira yapılandırma yapmışız bu kanun kapsamında. Mersin uygulamalarımızda vergiyi zamanında ödeme oranına baktığımızda Türkiye ortalamasından daha iyi. Bu güzel bir şey. Vatandaş bu konuda duyarlı. Bundan dolayı da Mersin halkına teşekkür ediyoruz”


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA