Mersin’de 15 Nisan’da yasaklanacak trol ve gırgır balıkçılığı, hem balık çeşidini azaltırken hem de fiyatların artmasına sebep olacağı gözlemleniyor.
Haber-Sevcan AKGÜL
Mersin’de 15 Nisan itibariyle trol ve gırgır avcılığı tamamen yasaklanıyor. Balıkların yumurtlama dönemine denk gelmesinden dolayı 4 aylık bir yasaklama olacak. Yasak olan bölgelere izinsiz av yapılmaması yönünde sahil güvenlik çalışmalarını sürdürecek. Balık pazarlarında vatandaş, bazı çeşit balıkları, önceki dönemlere göre daha az görecek. 15 Nisan’da yasaklanacak olan trol ve gırgır avcılığı, zaten yüksek olan balık fiyatlarının daha da yükselmesine sebebiyet verecek. Maliyetlerin yüksek olmasından dolayı yakınan balıkçılar, bu maliyetlerin balık fiyatlarını etkilediğini belirtiyor. Maliyetlerden dolayı fiyatlardaki yüzde 40 artışı gören vatandaş, balık pazarlarından eve eli boş dönüyor.
“KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN YİNE BALIKLARIMIZ GELİYOR, TAZE TAZE ÇIKIYOR”
Trol ve gırgır avcılığı yasağının 15 Nisan’dan itibaren uygulanacağını belirten Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, “15 Eylül itibariyle balık av mevsimimiz açılmış durumdaydı. 15 Nisan itibariyle de trol ve gırgır avcılığı tamamen yasaklanıyor. Ama 12 mil ve sonrasına avcılık serbest. 12 milden sonra avlanmak serbest, 12 ve aşağısı yasaklanacak. 12 milin sonrasına da bazı teknelerimiz çalışabileceklerdir. Çeşitlerde biraz azalma olacak ama yine balık çeşitliliğimiz olacaktır. Barbun, mezgit, istavrit, karides, kalamar gibi balıklarımız çıkacaktır. Sardalye zaten yılın 12 ayı boyunca var. Kefal balığı çıkacak, yılın 12 ayı zaten çupra, levrek var. Kültür balıkçılığı olsun, deniz balığı olsun, balık olmaya devam edecektir. Kimsenin şüphesi olmasın yine balıklarımız geliyor, taze taze çıkıyor” şeklinde konuştu.
“YANİ TROL AVCILIĞI 12 MİLDEN SONRASINA SERBEST”
Trol avcılığın 12 milden sonrasına serbest olduğuna dikkat çeken Polat, “Yasak gırgır ve trol balıkçılığını etkileyecektir. Yani trol avcılığı 12 milden sonrasına serbest. Orada her trol çıkıp da avlanamaz zaten. Belli belgelere ve yetkiye sahip olan, belli güce sahip olan tekneler çıkabilecektir. 4 aylık bir yasak var; balıkların yumurtlama dönemi olmasından dolayı. Metre olarak yüksek olan, büyük ve güçlü motorlu tekneler ancak oralarda avlanabiliyor. Onlar da 1-2 ay çalışırlar ve onlar da fazla çalışamazlar zaten. Bu av yasağı sürecinde yasak ve kaçak avlanma da söz konusu olamaz. Çünkü sahil güvenlik çok iyi çalışıyor ve denetliyor. Çok da ağır cezaları var ve o yüzden de avlanmaya çıkmaları imkansız, müsaade edilmiyor. Geçen sene de baya bir önlem alınmıştı zaten ve hiçbir şekilde durumlara aykırı bir durum yaşanmadı. Şimdi daha da değişik yöntemlerle önlemler alarak, kaçak avlanmanın önüne geçiliyor. Sadece sahil güvenlik ve Tarım İl Müdürlüğü değil dronlarla ve gerekirse İHA’larla bile destek alarak her tarafı gözetliyorlar. Yani geçen yıl başarılı bir yasak avlanmayı denetleme çalışması olmuştu” ifadelerini kullandı.
“MAZOTUN PAHALI OLMASI İSTER İSTEMEZ BALIK FİYATINI ETKİLİYOR”
Ekonomik krizin yaşandığını dönemde balık fiyatlarındaki maliyete değinen Polat, “Her geçen yıl bir önceki yılı aratıyor. Bizim de bu yılki sıkıntımız da maliyetlerdir. Mazotun pahalı olması ister istemez balık fiyatını etkiliyor. Mazot pahalı olunca üretici de maliyetine yansıtmak zorunda kalıyor ve bu da balık fiyatlarını etkilemiş oluyor. Yani mazota dayalı olarak fiyatlarda yüzde 30-40 artış oldu diyebiliriz. Ama her şeye rağmen balık fiyatları birçok et ve gıda ürünlerinden daha uygundu ve hala daha da cazip durumda” dedi.
“SARDALYE VAR, KEFAL VAR, DİĞER ÇEŞİT BALIKLARIMIZ YİNE VAR”
Yasağı olmayan balık çeşitlerinin gelmeye devam edeceğini söyleyen Polat, “ Havaların ısınmasıyla balıkta biraz bolluk yaşanınca bizde fiyatları geri çekiyorduk hemen ve anında o düşüşleri halka yansıtıyorduk. Biz fiyat düşüşlerini de tezgahlara yansıttığımızda da ister istemez bu da satışlarımızın artmasına sebebiyet veriyordu. 4 aylık bir yasak olabilir ama bu balık olmayacağı anlamına gelmiyor. Sardalye var, kefal var, diğer çeşit balıklarımız yine var. Çeşitlerde azalma oluyor ama gelen balıklarda, yazın olan balıklarda taze balıklar olacaktır yani her hangi bir depodan falan donmuş şekilde gelen balıklar değildir. Yasağı olmayan balık çeşitlerimiz gelmeye devam edecektir yine. Fiyatlar da yazın tutulması serbest olan balıkları da etkilemeyecektir ve aynı standartlarda devam eder” şeklinde konuştu.
|