Zararlı böceklerin düşmanı salındı




Tarih: 15 Eylül 2023 Cuma 10:46

İHA

Türkiye’de ilk defa meyvelerin ihracatına engel olan Akdeniz meyve sineğine karşı Mersin, Adana ve İzmir’deki enstitülerin ortak çalışmasıyla üretilen doğal düşman olarak tabir edilen kısır ve yararlı böceklerin salınımı yapıldı. Türkiye’nin bu çalışma ile dünyada 15 ülke arasında yer aldığı belirtildi.

Uygulamayı anlatan Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü  Ziraat Mühendisi Dr. Mustafa Bilgin," Enstitümüz bünyesinde yetiştirdiğimiz doğal düşmanlarımızı  salım için buradayız. Yetiştirdiğimiz doğal düşmanlarımızı  zamanı geldiğinde hava iklim değişikliği uygun olduğunda salınımını gerçekleştiriyoruz" dedi.  
 
 

"Bu çalışma çok anlamlı"  
  Özellikle yaş meyve üretiminde önem arz eden zararlılara karşı biyolojik ve bioteknik mücadelenin startının verildiğini belirten Vali Ali Hamza Pehlivan, "On binlerce faydalı sinek ve kısırlaştırılmış Akdeniz sineği doğaya bırakıldı. Burada maksat zararlılara karşı özellikle de meyve üretimine zarar veren ürünlerin kalitesine rekoltesine zarar veren Akdeniz meyve sineğine karşı mücadele etmek, bunu yaparken de  mümkün olduğunca doğal yöntemleri kullanmak.  Çünkü kimyasal ilaçlar biliyorsunuz ürünler üzerinde kalıntı bırakabiliyor. Ve bu da ürünün hem iç piyasada, hem dış piyasada pazarlanması konusunda engel teşkil edebiliyor. Dolayısıyla Tarım Orman Bakanlığımızın destekleriyle ürün arz güvenliğini  sağlamak adına bu tür mücadeleler gerçekleştiriliyor. Burada meyve üretiminin bu kadar çok olduğu Mersin ilimizde bu çalışma da elbette ki çok anlamlı ve değerli" diye konuştu. 
 
  "Ürünlerin kalitesi daha da artacak"   
  2017-2018 yıllarında belli çalışmalar yapıldığına da dikkat çeken Vali Pehlivan, "Özellikle de bu konuda doğada meyve atıklarının bulunmaması, bunların toplanması, bertaraf edilmesi ve tuzak diye tabir ettiğimiz yapıların dağıtılması, bugün itibariyle de yine 100 bin  kısırlaştırılmış Akdeniz meyve sineği ve yine bir o kadar da, 100 bin de faydalı böcek doğaya bırakıldı. Bu entegre mücadele devam ettiği sürece inanıyoruz ki ilimizde tarım ve ürünlerin kalitesi daha da artacak. Bu mücadele bugün ile sınırlı kalmayacak, beraberinde yine poşet dağıtımı da gerçekleştirdik, 100 bin poşet dağıtıldı. Burada maksat  yere düşen meyveler, larvalara, sineklere yuva teşkil eden, zararlıların üremesine yuva teşkil eden  o meyve atıklarının toplanması ve toplanmayla kalmayıp, belediyelerle işbirliği halinde bunların bertaraf edilmesi konusu önemli olduğu için bu poşetlerde örnek olsun diye dağıttık. Pilot uygulama şeklinde burada başladık, ama bu yaygınlaştırılarak devam edecek. Bu faydalı böceklerin üretimi de tamamen yerli imkanlarla, kendi imkanlarımızla, enstitülerimizin bilimsel çalışmalarıyla, imkanlarıyla yapılıyor. Bu çalışmaların artarak devam etmesi planlanıyor" ifadelerini kullandı. 
                                    


Etiket: yararlı böcek, meyve böceği, akdeniz sinek


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA