HABER MERKEZİ
2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, emekli ve dar gelirli vatandaşların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, “Hala bize şu söyleniyor; ‘Bir yılı geçti, iki yıl daha dişinizi sıkın.’ Emeklinin dişini sıkacak hali kalmadı. Eti geçtik, sütü geçtik vatandaş ekmek alamıyor” dedi.
Mersin'deki emekliler geçinemediklerini belirterek, ellerindeki pankart ve dövizlerle Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Grup adına açıklamalarda bulunan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, emekli maaşlarının yetersizliğine ve yaşanan yoksulluğa dikkat çekerek, en düşük emekli maaşının sadece 12 bin 500 lira olduğunu belirtti. Bu rakamın, emeklilerin yaşam standardını sürdürebilmesi için yetersiz olduğunu vurgulayan Kurt, "Dul ve yetimler bunun da altında maaş alıyorlar. Emekli maaşları artık yaşamlarını sürdürmek için bile yeterli değil" dedi.
“MAAŞLAR AÇLIK SINIRIRIN ALTINDA”
Ayrıca, Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) tarafından yayımlanan Kasım ayı araştırmasında, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasının 29 bin 100 lirayı bulduğunu ve yoksulluk sınırının 78 bin 617 liraya çıktığını belirtti. Bu verilerle, emekli maaşlarının açlık sınırının çok altında olduğunu ifade etti. Kurt, emekçilerin yaşadığı bu sıkıntıların, ülke yönetiminin ve ekonomi politikasının yanlışlığından kaynaklandığını belirtti. "AKP yönetimi, bilinçli bir sınıfsal tercih yaptı, ekonomi yangınının tüm yükünü emekçilere kesti" diyen Kurt, yerli ve yabancı sermayenin sürekli kâr ettiğini, dolar milyarderlerinin zenginliğinin arttığını, ancak emeklilerin ve dar gelirli halkın daha da yoksullaştığını söyledi. Kiraların ve yaşam giderlerinin sürekli arttığını vurgulayan Kurt, "Barınamıyoruz, geçinemiyoruz" diye konuştu.
“EMEKLİLERİN TALEPLERİ NET”
Kurt, emeklilerin taleplerinin ise net olduğunu belirterek, “Aylık bağlama oranı yüzde 70’e çıkarılmalı, en düşük emekli maaşı en düşük memur maaşına eşitlenmeli. Emekli maaşları, bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellenmeli. Emekliler, dul ve yetimlere her yıl dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye verilmelidir. Derhal tüm emekli, dul ve yetimlerin maaşlarına 12 bin TL seyyanen zam yapılmalıdır. Emekli sendikalarına yönelik statü yasası çıkarılmalı ve toplu sözleşme hakkı anayasal güvence altına alınmalıdır. 2000 öncesi ve sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilmelidir. Emekli maaşlarından kesilen tüm sağlık kesintilerine son verilmelidir. Şehir içi toplu taşıma araçlarında emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlanmalıdır. Temel gıda maddeleri, elektrik, su ve doğal gaz faturalarındaki KDV kaldırılmalı, temel yaşam ürünleri ücretsiz hale getirilmelidir. Banka promosyonları, her yıl maaş artışına göre güncellenmelidir. Emeklilere ucuz konut sağlanmalı ve konut sahibi olamayan emeklilere barınma yardımı yapılmalıdır. Dul ve yetim maaşı, en düşük emekli maaşından az olmamalıdır. Sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yapılan kesintiler sonlandırılmalıdır. EYT sorununun çözülmesi için SGK sistemi köklü bir reformla yeniden düzenlenmelidir” ifadelerini kullandı.
|