Haber Merkezi
AB destekli projede koordinatör kent olan Mersin, sivil toplumla iş birliğini yerel yönetimde başarıyla uyguluyor.
AB destekli projede koordinatör kent olan Mersin, sivil toplumla iş birliğini yerel yönetimde başarıyla uyguluyor.
Avrupa Birliği’nin finansman sağladığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün yürütücülüğünü yaptığı “Türkiye’de Demokratik Yönetimin Güçlendirilmesi İçin Sivil Katılımın Geliştirilmesi Projesi” çerçevesinde, Mersin önemli bir misyon üstleniyor. Türkiye genelinde belirlenen 7 pilot il arasında yer alan Mersin, sadece uygulayıcı değil aynı zamanda koordinatör il olarak da bu projede aktif bir pozisyonda.
1,5 yıl önce başlatılan proje süreci kapsamında Mersin'de, “Sivil Katılım Görev Gücü Eğitim Programı ve Çalıştayı” düzenlendi. Etkinlikte, belediyede sivil toplumla yakın çalışan personel ve yöneticilere yönelik yoğun bir eğitim programı gerçekleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin üst düzey yöneticileri, başkan danışmanları İbrahim Evrim ve Bedrettin Gündeş ile Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz başta olmak üzere, ilgili daire başkanları ve personel bu çalışmalarda yer aldı. Eğitim ve çalıştay süreci, Mersin’de katılımcı belediyecilik anlayışının daha güçlü bir zemine oturmasını sağladı.
Akça: “Mersin, Bu Projenin Uygulandığı 7 Pilot İlden Bir Tanesi”
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi’ne bağlı Kent Katılımı ve Sivil Toplum ile İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, çalıştayla ilgili olarak şunları dile getirdi: “Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu projenin hem faaliyetlerinin sağlanmasında hem de bu faaliyetlerin izlenmesinde ve değerlendirilmesinde genel koordinatör görevinde bulunuyor. Yaklaşık 1,5 sene önce odak görüşmeleriyle başlayan bu süreçte, 2025-2027 dönemini kapsayacak eylem planlarımıza ait faaliyetlere de başlamış olduk.”
“Sürekli İzleme Ve Değerlendirme Süreciyle Uygulanacak”
Akça, Mersin’deki Sivil Katılım Görev Gücü tarafından belirlenen üç ana temaya dikkat çekerek, “Göç”, “Afet Öncesi ve Sonrası Koordinasyon” ile “Yerinde Kalkınma ve Girişimcilik” başlıklarının öne çıktığını söyledi. Bu konular, farklı kurumlardan temsilcilerin oluşturduğu 12 kişilik görev gücü tarafından belirlendi. Akça, “Bu temalar, 12 kişiden oluşan ve aynı zamanda 12 kurum temsiliyeti olan Sivil Katılım Görev Gücü üyelerince belirlendi ve bu temalarda da Mersin Büyükşehir Belediyemizin pek çok faaliyeti var. Belediyemiz; Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’in öncülüğünde kentte yerel yönetişimi, katılımcı demokrasiyi ve politikalarını mümkün mertebe politikalarında uygulayan ve faaliyetlerinde de gösteren bir belediye olduğu için, Sivil Katılım Görev Gücü’nde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin görevi ve sürdürülebilirliği çok daha rahat bir şekilde devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“Katılımcılığı Esas Alan Bir Eğitim Düzenlendi”
Eğitim çalışmasının, katılımcı yönetim anlayışının sahaya yansımasını sağlayacak önemli bir adım olduğunu vurgulayan Akça, “Bugünkü eğitim aslında sivil toplumun araçları, yöntemleri, yaşadığımız sorunlar ve bu sorunlarla ilgili nasıl çözümler elde edilebileceğini görmek için yapıldı. Buna yönelik de belediyemizde özellikle sivil toplumla ve vatandaşla doğrudan irtibatta olan dairelerimizde görev yapan yöneticilerimiz ve ilgili personele yönelik güzel bir eğitim oldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi zaten faaliyetlerini katılımcı demokrasi ve ulaşılabilirlik konusunda yürüttüğü için, biz bu konuda özellikle çalışan personelimize ve yöneticilerimize tüm gün sürecek sivil katılıma yönelik bir eğitim düzenlemiş olduk” dedi.
Cankara: “Amacımız, Kamu Ve Sivil Toplum Arasındaki İş Birliğini Güçlendirmek”
Proje yürütücülerinden biri olan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Türkiye temsilcisi Neslihan Cankara ise projenin Ocak 2023’te başladığını belirterek şu bilgileri verdi: “Projemizin ana faydalanıcısı Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve eş faydalanıcısı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü. Mersin, Manisa, Çanakkale, Trabzon, Elâzığ, Eskişehir ve Gaziantep illerinde ‘Sivil Katılım Görev Güçleri’ kurduk. Sivil Katılım Görev Güçleri tarafından bu illerde sivil katılımı güçlendirmek adına, sivil katılım stratejileri ve eylem planları hazırladık.”
Eylem planlarının uygulama dönemine girildiğini aktaran Cankara, bu sürecin 2027 yılına kadar devam edeceğini belirtti. Projenin en önemli ayaklarından birinin gönüllülüğün teşvik edilmesi olduğunu söyleyen Cankara, “Bu projeler 25 farklı ilde uygulanıyor. Bir diğer önemli proje bileşenimiz ise, gönüllülük ile ilgili bir kanun taslağı hazırlamaktı ve aynı zamanda bu alanda politika önerileri geliştirmekti. Kanun metnimizi tamamladık, politika önerilerimizi geliştirdik ve şu anda önerilerimiz İçişleri Bakanlığı’nın değerlendirmesinde. Projemizdeki ana amacımız tüm bu bileşenlerden de görüleceği üzere; Türkiye çapında sivil katılımı, kamu ve sivil toplum arasındaki iş birliğini güçlendirmek ile gönüllülüğü yaygınlaştırmak. Mersin’de bugün bulunma nedenimiz ise diğer 7 pilot ilde olduğu gibi, belediye personelinin sivil katılım konusundaki bilgi ve farkındalığını artırmak ve böylece yerel hizmetlerin katılımcı bir anlayışla gelişmesini sağlamak” dedi.
Tarlakazan: “Sivil Katılımı Destekleyen Bir Yönetimle Çalışıyoruz”
Akdeniz Opera Bale Kulübü Derneği Başkanı Demet Şaman Tarlakazan da projeye ilişkin görüşlerini şu sözlerle aktardı: “Çünkü sivil katılıma son derece önem veren, ilk göreve geldiklerinden itibaren bu konuda büyük mesafe ve alan açan bir yerel yönetimle birlikteyiz. Biz sivil toplum ayağı olarak da bunu her alanda görebiliyoruz. Bu proje, Avrupa Birliği’nin de desteklediği UNDP'nin projesi. Bu açıdan da sivil katılımın geliştirilmesi, bunun eğitimi, yapılan konuların farklı açılardan değerlendirilmesi açısından son derece değerli.”
Belediye birimlerinin eğitime doğrudan katılım sağlamasının altını çizen Tarlakazan, “Belediyenin birimlerinin de bu eğitimde yer almasını; bu işin çok daha etkin, verimli ve bilinçli şekilde ilerlemesi açısından değerli görüyorum. Zaten eğitim de son derece iyi programlanmış. Onun için kentimiz, ortak yaşamımız ve güzel yaşam hayallerimiz için de önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
|