“Cumhuriyet bir yaşam biçimidir”




Tarih: 28 Ekim 2025 Salı 12:25


Mersin Üniversitesi’nde Cumhuriyet’in 102. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen konferansta Prof. Dr. Taşkıner Ketenci, “Cumhuriyet yalnızca bir rejim değil, bir yaşam biçimidir” sözleriyle Cumhuriyet’in felsefi ve etik temellerine dikkat çekti.

Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 102. Yılı kutlamaları kapsamında Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi B Salonu’nda konferans düzenlendi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tuğba Yanpar, Dekanları, personel ve öğrencilerin katıldığı konferans, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Taşkıner Ketenci’nin “29 Ekim'i Yeniden Düşünmek” konulu konferansına geçildi. Konuşmasında Cumhuriyetin kısa tarihçesinden bahseden Prof. Dr. Taşkıner Ketenci, Lozan Barış Antlaşmasının sıradan bir antlaşma olmadığını Türkiye’nin uluslararası entegrasyonunu sağlayan metin niteliği taşıdığını vurguladı. 1921 anayasamızın maddelerini ele alan Prof. Dr. Ketenci, cumhuriyeti Aristoteles, Rousseau, Montesquieu, Léon Duguit ve Cicero’nun bakış açılarıyla değerlendirdi.

“CUMHURİYET YALNIZCA BİR REJİM DEĞİL, BİR YAŞAM BİÇİMİDİR”

Prof. Dr. Ketenci, “Bizim Cumhuriyetimiz köklerini kadim Türk devlet geleneğinden alan, bir devrimle yeni bir başlangıç yapma kudretini ortaya koymuş, dünya üzerinde sanayisiyle bilimiyle, diliyle varlığını baskın hale getirme iradesine sahip bir cumhuriyettir. Bugün cumhuriyet dediğimizde, yalnızca bir rejimi değil, bir yaşam biçimini, bir ortak aklı ve bir etik sorumluluğu kastediyoruz. Cumhuriyet, halkın kendini yönetme hakkı kadar, bu hakkı kamusal iyilik için kullanma yükümlülüğüdür. Bu nedenle cumhuriyeti yeniden düşünmek, onu yalnızca tarihsel bir miras olarak değil, sürekli yeniden inşa edilen bir kamusal etik projesi olarak ele almak demektir. Bugün, cumhuriyetin anlamı yalnızca anayasal bir çerçeve değil, aynı zamanda aktif yurttaşlık, kamusal etik ve ortak iyilik için birlikte yaşama iradesidir. Cumhuriyeti yeniden düşünmek, onu yalnızca savunmak değil, onu her gün yeniden kurmak demektir. Cumhuriyet, yurttaşların erdemine ve vatan sevgisine dayanan ideal bir devlet biçimidir” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Taşkıner Ketenci konuşmasını 29 Ekim tarihinin yalnızca bir tarihî olayın yıldönümünü değil, bir düşünce biçiminin, bir toplumsal tahayyülün ve bir etik sorumluluğun yeniden hatırlanmasının kutlandığını, cumhuriyetin yalnızca bir yönetim biçimi değil bir zihniyet devrimi olduğunu söyledi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı konuşmasında Cumhuriyet’in Türkiye için ne kadar değerli olduğundan ve eğitimden sağlığa yönetimden ekonomiye bütün alanlarda cumhuriyetin öneminden ve gerekliliğinden bahsetti. Başta Prof. Dr. Taşkıner Ketenci olmak üzere konferansa katılım sağlayan herkese teşekkürlerini sundu.  Konferans sonunda Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı tarafından günün anısına Prof. Dr. Taşkıner Ketenci’ye teşekkür belgesi takdim edildi. Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

TARSUS ÜNİVERSİTESİ’NDE ‘ATATÜRK VE CUMHURİYET’ KONULU KONFERANS

Öte yandan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla, Tarsus Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Aydın Halisoğlu’nun moderatörlüğünde, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Meral Kuzgun’un konuşmacı olarak yer aldığı çevrim içi konferans düzenlendi. “Atatürk ve Cumhuriyet” başlıklı konferans, Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Etkinliğin açış konuşmasını Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Özen gerçekleştirdi. Cumhuriyet’in ilanının 102'inci yıl dönümünü kutlayan Rektör Prof. Dr. Ali Özen konuşmasında, Cumhuriyet’in sadece bir yönetim biçimi değil; özgür düşüncenin, bilimin, adaletin ve eşitliğin temeli olduğunu vurguladı. Rektör Özen konuşmasının devamında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı Milli Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasının ardından 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’in büyük bir mücadelenin eseri olduğunu belirtti. “Cumhuriyetimiz dünya duruncaya kadar yaşatılmaya devam edecektir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Türk milletinin karakter ve âdetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir’ diyerek milletimize bir yaşam biçimi armağan etmiştir. Cumhuriyet bizlere verilmiş en büyük emanettir. O emaneti korumak, her birimizin görevidir. Bu özel günde başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları bize vatan yapan aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal eden şanlı gazilerimizi sonsuz minnet, saygı ve şükran duygularımla rahmetle yâd ediyor, saygıdeğer üniversite camiamızın ve aziz milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum” dedi. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Meral Kuzgun, konferansta Türk tarihine, istişare kültürüne ve Cumhuriyet’in düşünsel temellerine değindi. 29 Ekim’de ilan edilen Cumhuriyet’in bir milletin ortak iradesiyle şekillendiğini vurgulayan Kuzgun, Milli Mücadele sürecinde karşılaşılan zorluklar ile bu mücadelenin Cumhuriyet’e giden yolu nasıl hazırladığını konuşmasında ele aldı. Atatürk’ün önderliğinde yürütülen bağımsızlık mücadelesiyle askerî bir zafer kazanıldığını ve bu zaferin ulus egemenliğine dayalı modern bir devlet anlayışını başlattığını ifade etti. (Haber Merkezi)


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA