Azerbaycan’dan hurma ithal edilmesine tepki gösteren Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, “Yani bu kadar mı düşmanlaştık üretime karşı? Lütfen ama lütfen kim bu işi yapıyorsa, bu ithalat ihracat işini kim organize ediyorsa, derhal bu mevsimde yetişen ayvanın da narın da, hurmanın da incirin de ithalatı kapatılmalıdır. Çünkü insanlar alın teri döküyorlar, emek harcıyorlar. Bunun bir karşılığının olması lazım” dedi.
Toroslar Belediyesi’nin Dalakderesi Mahallesi’nde bu yıl ikincisini düzenlediği hurma hasadı etkinliğinde konuşan Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, hurma hasadının başladığı günlerde, Azerbeycan’dan 180 tır dolusu hurmanın ithal edilerek Türkiye iç pazarına sürülmesine tepki gösterdi.
“HASADI BAŞLAYAN ÜRÜNLERİN İTHALATI DURDURULMALI”
“Bu ne büyük şaşkınlıktır ki hurma hasadına başlanıldığı gün hurmanın merkezine, hurmanın başkentine hurma ithalatına başlıyor. Bu nasıl aymazlık böyle? Yani bu kadar mı düşmanlaştık biz üretime karşı?” diye soran Başkan Yıldız, “Bu kadar mı farkında değiliz olup bitenin. Hurma üreticisi bu sene de kazanamazsa, ondan önceki sene de kazanmadı zaten, hurma ağaçlarını kesip şehrin gecekonduları mı taşınacaklar. Neyle geçinecek bu insanlar? Nerede iş bulacaklar? Nerede çalışacaklar? Bu kadar mu aymazsınız? Artık bu ülkenin bir tarım politikasına ihtiyacı var. Gerçekten sürdürülebilir bir tarım politikasına ihtiyacı var. Lütfen ama lütfen kim bu işi yapıyorsa, bu ithalat ihracat işini kim organize ediyorsa, derhal bu mevsimde yetişen ayvanın da narın da, hurmanın da incirin de ithalatı kapatılmalıdır. Çünkü insanlar alın teri döküyorlar, emek harcıyorlar. Bunun bir karşılığının olması lazım” ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİ ÜRETTİĞİ ÜRÜN ÜZERİNDE SÖZ, YETKİ, KARAR SAHİBİ OLMALI”
Türkiye’de çiftçinin kendi ürettiği ürünler üzerinde söz, yetki ve karar sahibi olamadığını iddia eden Başkan Yıldız, “Evet çiftçilerimizin bir örgütü var. Ziraat Odamız var. Esas olarak bizim ürettiğimiz ürünler üzerinde söz sahibi olabilmemiz gerekiyor. Yani bir terzi diktiği yeleğe fiyatı kendisi veriyorsa, bir ayakkabıcı yaptığı ayakkabının fiyatını kendisi belirliyorsa çiftçiler de kendi ürettikleri ürünlerin fiyatını belirlemelidir. Çiftçi ürettiği hurmanın fiyatını işte bu hurma 90 lira kardeşim diyebilmelidir. Bu da ancak çiftçilerimizin örgütlenmelerinden geçer” dedi. (Haber Merkezi)
|