Tüketici uyuşmazlıklarına nefes aldıracak düzenleme




Tarih: 13 Ağustos 2020 Perşembe 17:56


Arabuluculuk kurumlarının gündem konusu olduğu günlerde gazetecilere açıklamalarda bulunan Pusula Arabuluculuk Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Arb. Av. Ayca Kara Çankaya, yargısal çözüm yolunun esnek olmadığını, kesin kurallara bağlı olduğunu ve iki tarafın memnuniyetle ayrılmadığı durumlar gerçekleştiğini ancak arabuluculuk sistemi ile tarafların anlaştıkları yöntem ve çözüm tarzlarının esas alındığını söyledi. Arabuluculuğun tüketicinin ve diğer tarafın lehine olduğunu vurgulayan Çankaya, “Hem zamandan hem de paradan tasarruf” sözlerini kullandı.

Son günlerde gündemde olan arabuluculuk kurumları, tüketici uyuşmazlıklarının dava şartı olması ile yeniden gündeme taşındı. Pusula Arabuluculuk Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Arb. Av. Ayca Kara Çankaya, konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Arabuluculuğun ihtiyari olarak yaklaşık beş yıl, zorunlu dava şartı olarak ise üç yıldır Türk Hukuk Sistemi içerisinde olduğunu söyleyen Çankaya, “Avukat olarak özellikle işçi-işveren uyuşmazlıklarında yeni dönem olarak değerlendirebiliriz. Dava sürecine taşınan uyuşmazlıklar, 500- 700 gün sürerken arabuluculukta en fazla 3 artı bir haftada yani 28 gün içerisinde uyuşmazlığın çözümlenmesinin yanı sıra, işçi ile işveren arasında artık iyi niyet esaslı  sözleşme sonlandırılmalarına  vesile oluyoruz. Bunun çalışma düzenine  yansımalarını çalışma uzun vadede işçiler ve işverenler daha da iyi hissedecekler. El sıkışarak ayrılan tarafların yeniden bir arada çalışma imkanı mümkün oluyor” ifadelerini kullandı.

 

ARABULUCULUK SÜRECİNİ ANLATTI

Arabuluculuğun işleyişini gazetecilere anlatan Çankaya, “Arabuluculuk tarafların uyuşmazlığı çözüme kavuşturma istekleri ile başlar. Öncelikle arabuluculuk sürecinin başlayabilmesi için her iki tarafın/tarafların iradesi mevcut olmalıdır. Arabulucuya gitmek isteyen taraf diğer tarafı arabuluculuğa davet edebilir” sözlerini kullandı. Sürecin başvurucunun her hangi bir arabulucuya, arabuluculuk merkezine veya arabuluculuk bürosuna başvurmasıyla başladığını söyleyen Çankaya, “Bu başvurularda herhangi bir ücret alınmamaktadır. Sonrasında arabuluculuk usulü işlemleri devamında Arabulucu tarafları bir araya getirerek, ilk ağızdan tarafların sorunları karşılıklı ifade etme ortamını sağlıyor. Tabi bunu yaparken arabulucu aldığı eğitimi edindiği tecrübeyi kullanarak, anlaşma zeminini sağlamayı amaç ediniyor” dedi.

 

HEM ZAMANDAN HEM DE PARADAN TASARRUF

Arabuluculuk sisteminin faydalarına değinen Çankaya, yargısal çözüm yolunun esnek olmadığını, kesin kurallara bağlı olduğunu ve iki tarafın memnuniyetle ayrılmadığı durumlar gerçekleştiğini ancak arabuluculuk sistemi ile tarafların anlaştıkları yöntem ve çözüm tarzlarının esas alındığını söyledi. Arabuluculuk ile zamandan tasarruf edildiğinin altını çizen Çankaya, “Yargısal çözüm daha uzun sürmekteyken arabuluculuk daha kısa sürede tamamlanır. Arabuluculuk güvenilir ve gizlidir. Uyuşmazlıklar daha az masrafla ve daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulur. Yargı yoluna göre daha ekonomik ve düşük maliyetlidir. Taraflar, gerek arabulucuya başvururken gerekse tüm süreç boyunca eşit haklara sahiptirler. Bağlayıcı olmaması sonucu olarak süreçten taraflar istedikleri anda dönebilmektedirler.   Arabulucunun yansızlığı ve aktif yardım söz konusudur. Taraflar, uyuşmazlık çözüm sürecine doğrudan doğruya katılırlar ve özellikle sonucun elde edilmesinde egemendirler. Uyuşmazlık çözüm sürecinde gizlilik ilkesi geçerli olduğu için, taraflar incinmeden ve aralarındaki ilişkiler zarar görmeden gelecekte ilişkilerine devam edebilirler. Arabuluculuk, taraflara mahkemede elde edilemeyecek fırsatlar sunar; iletişim sorunlarının giderilerek, problemlerin konuşulması ve üzerinde anlaşılabilecek alanların ortaya çıkarılması için olanak sağlar” sözlerini kullandı.

 

HANGİ KONULARDA GİDİLEBİLECEĞİNİ ANLATTI

Hangi konularda arabuluculuğa gidilebileceğini sözlerine ekleyen Çankaya, “Arabuluculuk, “zorunlu arabuluculuk” ve “ihtiyari arabuluculuk” olmak üzere iki ayrı konuda görülebilir. Zorunlu Arabuluculukta bazı uyuşmazlıklar için mahkemeye dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu vardır. İhtiyari Arabuluculukta ise tarafların bir arabulucuya gitme zorunluluğu olmadığı halde uyuşmazlığın çözümü için dava açmadan önce arabulucuya başvurmayı tercih etmesidir” dedi.

 

“ZORUNLU HALE GELDİ”

2018 yılının başlarında işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu hale geldiğini, 2019 yılında ise ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuğun zorunlu hale getirildiğini hatırlatan Çankaya, “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda değişiklik ve ekleme yapılan 7251 Sayılı Kanun ile 28 Temmuz tarihinden itibaren tüketici uyuşmazlıklarında da zorunlu hale geldi.  Tüketiciler bu tarihten itibaren, satıcı ve sağlayıcılarla olan, 10 bin 390 TL’nin üzerindeki veya konusu itibarıyla parasal bir değeri bulunmayan, para talebi içermeyen uyuşmazlık ve şikayetlerini, dava açmadan önce arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturacaklar” ifadelerini kullandı.

 

“ARABULUCULUK, TÜKETİCİNİN VE DİĞER TARAFIN LEHİNE”

Tüketicilere hiçbir masrafın veya ücretin yansıtılmayacağını vurgulayan Çankaya, “Tüketici lehine getirilen bu düzenleme ile anlaşmaya varılan tüketici uyuşmazlığında tüketicinin ödemesi gereken arabuluculuk ücreti Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanıyor. Tüketici hukukundan doğan uyuşmazlıklarda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 73/A-3 maddesi gereğince tüketicinin ödeyeceği ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır. Bu ise, iki saatlik ücretten fazla değildir. İki saati aşan ücret ise tarafların özgür iradesi ile karşılanmaktadır” sözlerini kullandı. Tüketicinin hiçbir ücret ödemeden ve yargılama sürecinde oluşan mağduriyetini kısaltarak hem zamandan hem de ekonomik yükten kurtulmasının amaçlandığını belirten Çankaya, sözlerini arabuluculuğun tüketicinin ve diğer tarafın lehine olduğunu düşündüğünü vurgulayarak bitirdi.

Haber: Mehriban ERMİŞ


Etiket: Mersin, mersinhaber, mersingündem, akdeniz, mezitli, toroslar, tarsus, erdemli, anamur, silifke,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA