Tahir Elçi öldürülüşünün beşinci yılında anıldı




Tarih: 30 Kasım 2020 Pazartesi 15:33


Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi öldürülüşünün beşinci yılında, Mersin Adliyesi önünde yapılan basın açıklaması ile anıldı.

Haber: Harun Bor

Mersin adliyesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği avukatları katıldı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız yaptığı konuşmasında, “Tahir Elçi, Türkiye'nin en değerli insan hakları savunucularından ve hukukçularındandı. Bizler Tahir Elçi'nin anısına sahip çıkıyor, mücadelesinin ışığında ilerleyeceğimiz sözünü veriyoruz” dedi.

“TAHİR ELÇİ,  SÜREGİDEN ŞİDDETİN SONA ERMESİ ÇAĞRISINDA BULUNUYORDU”

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖÇD) Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, Tahir Elçi’nin öldürülmesinin beşinci yılında yaşanan gelişmelere değinerek şunları söyledi. “Meslektaşımız, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi 5 yıl önce 28 Kasım 2015 günü tarihi 4 ayaklı minare önünde, kentin tarihi dokusuna da zarar veren silahlı çatışmaların ve operasyonların sonlandırılması talebiyle,  yaptığı basın açıklaması sırasında katledilmiştir. Tahir Elçi öldürülmesinden 1.5 ay önce, 14 Ekim 2015’te bir televizyon programında, yaptığı konuşmanın ardından hedef gösterilmeye başlandı. Gözaltına alındı, hakkında soruşturma açıldı, hızlıca hazırlanan iddianameyle üzerinde tehdit daha da derinleşti. Ölüm tehditleri almaya başladı. 26 Kasım 2015 günü, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare yaşanan bir çatışmada zarar gördü. Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 günü Diyarbakır Barosu adına meslektaşlarıyla birlikte bir basın açıklaması yapmak için Dört Ayaklı Minare önüne geldi. Yaptığı açıklamada Tahir Elçi, ısrarla süregiden şiddetin sona ermesi çağrısında bulundu ve şu son sözleri söyledi, ‘Biz bu tarihi bölgede birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış, bu kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz’” şeklinde konuştu.

“TAHİR ELÇİ DAVASI 5 YIL SONRA MAHKEME ÖNÜNE GELDİ”

Tahir Elçi davasının beş yıl sonra mahkemeye geldiğini ifade eden Sarıyıldız, “Açıklama tamamlandıktan hemen sonra,  sokakta çıkan çatışmada Tahir Elçi başına isabet eden tek kurşunla hayatını kaybetti. Fakat dava mahkeme önüne ancak 5 yıl sonra büyük uğraşlar sonucu geldi. 2018 yılının sonunda Diyarbakır Başsavcılığına, Diyarbakır Barosu tarafından sunulan uluslararası bir kuruluş tarafından hazırlanan raporda, farklı açılardan çekilen videolardaki ses ve görüntüleri eşleştirerek, Tahir Elçi'nin vurulduğu zaman aralığında kaç atış sesi duyulduğu ve bu seslerinin hangi silahlara ait olduğuna ilişkin tespitler yapan bu çalışma sonucunda, olay yerindeki polis memurlarına yönelik kuvvetli suç şüphesine işaret edildi” dedi.

“TAHİR ELÇİ CİNAYETİ TÜM YÖNLERİYLE AÇIĞA ÇIKARILMADIR”

Tahir Elçi cinayetini tüm yönleriyle açığa çıkarılması gerektiğine işaret eden Sarıyıldız, “Yaklaşık 5 yılın ardından açılan davanın ilk duruşmasında yaşananlar, Tahir Elçi'nin muhtemel katillerinin 5 yıl önce olduğu gibi,  bugün de korunmakta olduğunu herkese bir kez daha göstermiştir. Tahir Elçi, hayatı boyunca faili meçhuller, işkence yaşam hakkı ihlalleri ve cezasızlığa karşı yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin en değerli insan hakları savunucularından ve hukukçularındandı. Bizler Tahir Elçi'nin öğrencileri, meslektaşları, mücadele arkadaşları olarak anısına sahip çıkıyor, mücadelesinin ışığında ilerleyeceğimiz Sözünü veriyoruz. Tahir Elçi cinayetinin tüm yönleriyle açığa çıkarılıp, cinayette icrai ve ihmali eylemi olan tüm kamu görevlilerinin davaya dahil edilmesi ve cinayetin cezasız kalmaması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.


Etiket: Mersin, MersinAdliyesi, TahirElçi,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA