Göncü: “Mersin’de günlük vaka sayısı bin 500”




Tarih: 9 Aralık 2020 Çarşamba 16:09


SES Mersin Şube Eş Başkanı Özge Göncü, Mersin’de servis yataklarında doluluğun %100 olduğunu öne sürerek, “Yanılmak istiyoruz ancak Mersin’de günlük pozitif hasta sayısının bin 500 civarı, Covid kaynaklı ölüm sayısının 20’den fazla olduğunu biliyoruz” dedi.

Haber- Harun Bor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi korona virüs salgının geldiği nokta, Mersindeki vaka artışları ve alınması gereken tedbirler konusunda sendika binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında konuşan SES Mersin Şube Eş Başkanı Özge Göncü Mersin’in yüksek risk altında olduğu, vaka artışında ülke çapında ilk 5 il arasında olduğu resmiyet kazandığına dikkat çekti. Göncü, “Sayın bakan Mersin’de yoğun bakım doluluk oranı %74 demiş olmasına rağmen bizler ve hasta yakınları yoğun bakım ve de servis yataklarında doluluğun %100 olduğunu, acil servislerde boş yatak bekleyen hastalar olduğunu gayet iyi biliyoruz. Yanılmak istiyoruz ancak Mersin’de günlük pozitif hasta sayısının 1 bin 500 civarı, Covid kaynaklı ölüm sayısının 20’den fazla olduğunu biliyoruz. Acilen tedbirler alınmaz ise, bu hızla Mersin’de salgın sonuna kadar yüzlerce hatta dilimiz varmıyor ancak binlerce vatandaşımızı kaybetme riskimiz var” ifadelerini kullandı.

 

“SİZ KOLTUKLARINIZA GÖMÜLÜP KARAR ALIRKEN, BİZ HEMŞİRELERİN FERYADINI DİNLİYORUZ”

Küresel çaptaki bu salgının yönetilmesinin kolay olmadığının farkında olduklarını dile getiren Göncü, “Korkarız ki gerçeği gizlemeyi maharet bilen, liyakat yerinde sadakatle atanmış yetkililer, bu gün söylediğimiz gerçekleri yarın kabul etmek zorunda kalmaya devam edecekler. İl ve ülke yöneticilerini, tekrar sivil toplum ve meslek kuruluşlarıyla birlikte çalışmaya çağırıyoruz. Siz koltuklarınıza gömülüp, pahalı kalemlerinizle kararlar imzalarken, evde küçük çocuğunu yalnız bırakıp 24 saatlik nöbeti tulum içinde geçiren, 20-30 covid hastasıyla gece sabaha kadar tek başına çalışan, her nöbette 1 litre ter boşaltan hemşirelerin size ulaştıramadıkları feryadını bizler dinliyoruz. Söylediklerimizi dikkate almanız, tarih önünde vereceğiniz hesabın acısını biraz olsun dindirecektir” dedi.

 

14 GÜNLÜK TAM KARANTİNA UYGULANMALI

Şu anda uygulana kısıtlamaların yeterli olmadığını söyleyen Göncü, Mersin gibi yüksek riskli illerde en az 14 günlük tam karantina uygulanması gerektiğini dile getirdi. Göncü, “İşi bildiği için değil 'işini' bildiği için makam verilen yöneticilerin, salgının başlangıcında üç beş maske dağıtımında ortaya koydukları fiyaskoyu aşı temini ve dağıtımı konusunda da yapmalarından endişe etmekteyiz. Bundan böyle, tespitlerimizi, taleplerimizi ve uyarılarımızı daha açık net ve belirli periyotlarda yapıp basın aracılığı ile ilan edeceğiz. Bugün sizlerle paylaşacaklarımız şöyle: 30 Kasımda alınan, gece 21.00 sabah 5.00 arası komik ve anlamsız sokak kısıtlaması ile hafta sonu emekçiler hariç tatilde olanları eve kapatan kısıtlama yeterli değildir” şeklinde konuştu.

 

Göncü yoğun bakım doluluğunu ve yetersizliğini aşmak için; Eski Mersin Devlet Hastanesi ve Eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin servis hastası kabul edebilecek düzeyde geçici/acil bakım-onarımlarının yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Bir kısım özel hastaneler, ücretleri SGK tarafından ödenmek üzere Covid hastalarını kabule hazır olmalıdır. Mersin başta olmak üzere, tüm ülkede, mezun durumdaki tüm sağlıkçılar ve haksız hukuksuz olarak işinden edilen KHK’lılar göreve çağrılarak sağlık çalışanı eksikliği ivedilikle giderilmelidir” dedi.  Göncü, “Tüm kamu görevlileri günde 6 saat çalışırken günde 8 saatten de fazla çalışan, 16 ve 24 saatlik nöbetler tutan sağlık çalışanlarının, insanüstü çalışmalarının karşılığı olan fazla mesai ödenmelidir. GöncüNöbet sürelerini uzatıp, personeli riske atmak ve hizmet kalitesini düşürmek yerine vardiyalar 6 saate düşürülüp 4 vardiya sistemine geçilmelidir. Bu aşamada artacak olası ulaşım ihtiyacı artışı için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından planlama yapılmalıdır. Kamu ve özel tüm yurtlar, semptom göstermeyen Covid + hastaları için ayrılmalı, bu kişiler tam karantinaya alınmalıdır” ifadelerine yer verdi. Sağlık çalışanlarına mobbing uygulandığını öne süren Göncü, “16-24 saatlik nöbet süresince görev yerinden ayrılmanın yasaklanması, yemeğe giden personelin geri çağrılması gibi utanç verici uygulamalara dair haberler gelmektedir. Sağlık çalışanları hızla tükenmektedir. Koşullar normalleştiğinde bu davranışlarının hukuk önünde hesabını vereceğini hiç kimse unutmamalıdır. Tedbirlere uymadıkları gerekçesi ile Covid + çıkan sağlık emekçilerine disiplin işlemi uygulamak gibi tarihe geçecek garabet uygulamalarına son verilmeli bunun yerine iş barışını koruyarak, sağlık çalışanlarının ruh sağlığını koruyacak ve çalışma koşullarını düzeltilecek yapısal çözümler üzerine çalışılmalıdır. Sağlık çalışanlarının çocukları için kreş açılmalı,  ayrıca her iki ebeveyni çalışan veya tek ebeveyni olan çocukların ebeveynlerinden birine idari izin verilmelidir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

                                                                                                             


Etiket: ses, mersinşubeeşbaşkanı, özgegöncü, mersin, koronavirüs, vaka, artış


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA