Göçmen, “Kadınlar sosyal medyada adalet arıyor”




Tarih: 3 Ocak 2021 Pazar 15:01


Mersin Kadın Platformu kısa bir süre önce hayattan koparılan Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez ve Betül Tuğluk cinayetlerini ilişkin Özgür Çocuk Parkı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform adına konuşan Ayşegül Göçmen “Bu ülkede kadınlar öldürülüyor. Bu ülkede kadınlar kadın katilleri ve şiddet faili erkekler tutuklansın diye sosyal medyadan adalet arıyor, bu ülkede kadınlar her gün yaşamak ve yaşatmak için mücadele ediyor. Peki, ilk imzacısı olmakla övünen devlet neden İstanbul Sözleşmesini etkin uygulamıyor?” dedi.

Haber- Sevcan Akgül

Mersin Kadın Platformu üyeleri “Öldürülen tüm kadınlar ve Mersin’de artan erkek şiddetine karşı sesimizi yükseltiyoruz” konulu bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Aynı gün cinayet sebebiyle hayatını kaybeden Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez ve Betül Tuğluk ile ilgili konuşman yapan Göçmen, “Bu ülkede kadın kıyımı yaşanıyor. Mersin’de de öyle, yargıdan ve onun cezalandırma sisteminden korkmayan erkekler artan bireysel silahlanma ile kadınları katletmekten çekinmiyor” ifadelerini kullandı. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması gerektiğini, uygulanmaması sebebiyle kadınların cinayete kurban gittiğine değinen Göçmen, “Kadınların eşit, özgür ve adil bir yaşam mücadelesi büyüdükçe, erkek egemen sistemin saldırıları da kendisini örgütlemekte. Her gün artan kadın cinayetleri haberleri ile uyanırken, erkeğe cesaret veren erkek devlet İstanbul Sözleşmesini uygulatmak bir yana, İstanbul Sözleşmesinden geri çekilmeyi tartışmaya devam ediyor. Cezasızlık politikalarının, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmamasının bedelini kadınlar yaşamlarıyla ödüyor” dedi.

Bir günde 4 kadının cinayet sebebiyle yaşamını yitirdiğini söyleyen Göçmen, “Maltepe’de Kemal Delbe adlı erkek tarafından kendi evinde yakılarak katledilen Aylin Sözer, Malatya’da evli olduğu erkek Mehmet Taş tarafından vurularak katledilen Selda Taş, Antep’te oğlu tarafından vurularak öldürülen Vesile Dönmez, İzmir’de oğlu tarafından öldürülen Betül Tuğluk. Katiller bazen baba bazen oğul bazen eski sevgili sıfatını taşırken esas katillerin kadını koruyamayan devletin ve yargının olduğunu çok iyi biliyoruz. Adaleti sağlayamayan saraylara isyan ateşi Arjantin’den Polonya’ya Türkiye’den Meksika’ya yükselmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

 

“BU ÜLKEDE KADIN KIYIMI YAŞANIYOR”

Kadına şiddet olaylarının Mersin’de de arttığını belirten Göçmen, son zamanlarda artan kadın şiddeti ile ilgili örnekler verdi. Göçmen; “Bu ülkede kadın kıyımı yaşanıyor. Mersin’de de öyle.  26 Kasım günü Sebahattin Demirtaş isimli erkek kendisini reddeden Leyla Öztürk’ü katletti. İsmet Ç. İsimli başka bir erkek Tuba Ateş’i  katletti. Tarsus ta bir erkek evli olduğu kadın Gülüser Ç’yi , eşinin kardeşi Mislina Y’yi ve annesi Nuran A’yı öldürdü. Daha birkaç gün önce bir kadın arkadaşımız boşanmak istediği erkek tarafından yaralandı.  Cinsel saldırıya maruz kalıp şantajla tehdit edilen başka bir kadın arkadaşımız ise şikayette bulundu ve adaletin sağlanmasını bekliyor. Kazanımlarımıza saldırmaya devam eden erkek egemen sisteme onun tüm aygıtlarına bir kez daha sesleniyoruz. Katilleri tanıyoruz” dedi.

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDEN ETKİN UYGULANMIYOR?”

Göçmen, kadınların yaşaması ve yaşatılması için her gün mücadele içinde olduklarına değinerek hakları ve yaşamları için bu mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Göçmen, “Eril zihniyetin ve cinsiyetçiliğin mevcut politikalarla beslenerek kadın cinayetlerini cesaretlendirdiği, taciz ve tecavüz kültürünü yaygınlaştırdığını görüyoruz. Yargıdan ve onun cezalandırma sisteminden korkmayan erkekler artan bireysel silahlanma ile kadınları katletmekten çekinmiyor. Bu ülkede kadınlar öldürülüyor. Bu ülkede kadınlar kadın katilleri ve şiddet faili erkekler tutuklansın diye sosyal medyadan adalet arıyor, bu ülkede kadınlar her gün yaşamak ve yaşatmak için mücadele ediyor. Peki, İstanbul Sözleşmesi neden etkin uygulanmıyor? Uygulamakla sorumlu olduğunuz sözleşmeden vazgeçerek kadınların yaşam güvencesini nasıl ortadan kaldırırsınız? Sayısal verilerle kadına yönelik şiddeti manipüle etmekten vazgeçin, aile düzeni  adı altında kadınlara rol biçmekten vazgeçin, erkekleri kışkırtmaktan ve yanlarında durmaktan vazgeçin. 6284 ve İstanbul Sözleşmesini etkin uygulatarak yükümlü olduğunuz sorumlulukları yerine getirin. Çünkü kadınlar vazgeçmeyecek. Evde, sokakta, fabrikada, avm de, okulda, yaşamın her alanında yaşamak ve yaşatmak, bir kişi daha eksilmemek için mücadele etmeye devam edecek. Çünkü kadınlar haklarını ve hayatlarını sizin insafınıza bırakmayacak, Çünkü kadınların taşan sabrı ve direnişteki ısrarı uykularınızı kaçıracak” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 


Etiket: mersinkadınplatformu, ayşegülgöçmen, kadıncinayetleri, kadın


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA